Október, a látás hónapja – Optikus szakma leírása

Szerző: | 2023. október. 12. | Egészség

A képen egy szemvizsgálat látható.

A látás világnapját (World Sight Day) 23 éve rendezik meg október második csütörtökén, amely idén október 12-ére esik. A figyelemfelhívás mellett a világnap célja, hogy a kormányokat és a különböző szervezeteket az egységes megelőzési beruházásokra buzdítsa. A Magyar Optikus és Optometrista Szövetség kezdeményezésére indított „A látás hónapja” kampányt 19 éve rendezik meg Magyarországon. Az október 1-31 közötti kampány során országszerte közel 300 vizsgálati ponton díjmentes látásvizsgálattal, szemüveg ellenőrzéssel, és szaktanácsadással várják az érdeklődőket a szakemberek. De mit is csinál egy optikus? Hogyan segít a szem egészségének megőrzésében? Cikkünkben erre a kérdésre is megtalálod a választ.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az európai emberek 9 százaléka küzd szemproblémákkal. Az esetek nagy részében a látásromlás és a vakság csökkentése rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) álláspontja szintén a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Felhívják a figyelmet arra, hogy a látás világnapja, valamint az egész októberi hónapon átívelő látás hónapja kampány lehetőséget nyújt az ingyenes szemészeti szűrővizsgálatokra, amelyek a korai stádiumban lévő szembetegségek felismerésében is segíthetnek.

A kék fény és a szem egészsége

Ha sokat ülsz a képernyő előtt, te is tapasztalhatod, hogy a szemed egy idő után elfárad, ami akár fejfájást is okozhat. A közelre fókuszálás és a monitorok által kibocsátott kék fény ugyanis extra igénybevételnek teszi ki a szemet. A kék fény káros hatásaira való figyelemfelhívás és a védekezés elősegítése már hosszú évek óta a kampány fő üzenetei között szerepel.

A mai modern szemüveg- és kontaktlencsék maximális védelmet nyújtanak a kék fény káros hatásai ellen.

A káros környezeti tényezőkön túl több krónikus betegség is, így például a cukorbetegség, érrendszer károsodása, keringési rendszer megbetegedései is kihathat a látásra, súlyos látássérültséghez vezethetnek. Bár ezeknek a betegségek a többsége csak idős korban jelentkezik, a fiataloknak is érdemes odafigyelniük a szemük egészségére. Megfelelő megelőzéssel és kezeléssel a vakság 80 százaléka megelőzhető, gyógyítható.

A képernyő kék fénye károsítja a szem egészségét. (Fotó: 123rf)

Hol és milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni a kampányban?

A látás hónapja kampányban résztvevő optikák listája a kampány weboldalán érhető el. A térképes optikakereső segítségével megkeresheted, hogy melyik optika található a közeledben, ahol igénybe tudod venni a díjmentes szolgáltatásokat.

Optikus – a látás védelmében

Az optikusok fontos szerepet játszanak a látás javításában, valamint a szem egészségének megőrzésében, segítséget nyújtanak az érintetteknek a látással kapcsolatos kérdésekben.

Ha téged is érdekel, mivel foglalkozik az optikus, szívesen segítenél másoknak a megfelelő látást javító eszközt megtalálásában, esetleg foglalkoztat az optikai eszközök a világa, a továbbiakban betekintést nyerhetsz az optikus szakmára felkészítő képzés ismertetőjébe. 

Az optikus segít a megfelelő szemüveg kiválasztásában. (Fotó: 123rf)

Az optikus feladatai

Az optikus vagy látszerész segít abban, hogy a szemorvos, vagy az optometrista vizsgálatai után megfelelő szemüveget, vagy egyéb optikai eszközt kaphassanak az ügyfelek. A szemorvos és az optometrista által elkészített diagnózist értelmezi, ez alapján elkészíti és beállítja a szemüveget, kontaktlencsét, vagy az egyéb látást javító optikai eszközt. Keretet és lencsetípust ajánl, ismerteti a lehetőségeket, szükség esetén javítást végez.

Kiknek ajánlott az optikus szakma?

A szakma megszerzése ajánlott azok számára, akik érdeklődnek az optika világát érintő fizikai és geometriai törvényszerűségek gyakorlati hasznosítása iránt, érdekli őket a digitális technika használata, jól kommunikálnak és szeretik a változatosságot.

Az ideális szakember:

  • önálló szakmai munkavégzésre képes
  • jó kézügyességgel, kreativitással és esztétikai érzékkel rendelkezik
  • precíz
  • empatikus
  • magasfokú kommunikációs és kapcsolatteremtő képességgel, valamint kereskedelmi beállítottsággal rendelkezik

A képzés időtartama, feltételei

2 év (felnőtteknek rövidebb képzésre van lehetősége), az egészségügyi technika ágazat érettségire épülő képzése.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírást az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán találsz.

2020-ban a LEGO is gondolt a látássérültekre és kiadta a számukra készített Braille Bricks elnevezésű játékot, erről az alábbi linken olvashatsz!

Kíváncsi vagy, hogy mit csinál az optikai termékkészítő? Akkor kattints a szakmaleírásra!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.