Újra megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hetet

Szerző: | 2023. október. 12. | Fősodor

A képen egy teli szemeteszsák, körülötte hulladék látható.

Idén 15. alkalommal rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amelynek célja, hogy a résztvevő önkéntesek egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra. A kezdeményezés fókuszában ebben az évben a csomagolás áll. 

Tavaly a hazai önkéntes szervezetek és magánszemélyek több, mint 280 tervvel neveztek a programra. Ezzel hazánk az ötödik helyen végzett a kezdeményezésbe bekapcsolódott országok között.

A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, valamint növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét.

– nyilatkozta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban a papírfelhasználás 50 százaléka és a teljes műanyagfelhasználás 40 százaléka csomagolási célokat szolgál. A csomagolásoknak a 36 százaléka települési szilárd hulladékként végzi. Uniós szabályozás szerint 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lenni, ezért a rendezvény kiemelt témája idén a csomagolás.

Az önkéntesektől olyan akcióötleteket várnak, amelyek középpontjában a csomagolóanyagok újrahasználata és újrahasznosítása, mennyiségük csökkentése és a csomagolásból adódó hulladék keletkezésének megelőzése áll. Ezek mellett minden egyéb önkéntes kezdeményezést is várnak a szervezők, amely a hulladékcsökkentéshez kapcsolódik.

A képen papírzacskóba csomagolt gyümölcsök láthatók.
A Hulladékcsökkentési Hét fókuszában ebben az évben a csomagolás áll. (Fotó: 123rf)

Öt kategóriában várják az ötleteket

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EWWR) általában november utolsó heteiben rendezik. Az esemény célja, hogy több ezer önkéntes segítségével felhívja az európaiak figyelmét a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság fontosságára.

Az eseményt idén november 18-26. között rendezik meg. Az Energiaügyi Minisztérium felkérésére az esemény magyarországi koordinátor az Energiastratégia Intézet lesz. Az akcióötleteket öt kategóriában október 16. és november 6. között lehet regisztrálni, ezen a felületen.

A legjobb terveket idén is delegálják a nemzetközi versenyre.

Az újrahasznosítás elősegítője: A hulladékfeldolgozó munkatárs

Az újrahasznosítás egy gyűjtőfogalom. Ipari tevékenység, amelynek során a hulladékká vált újrahasznosítható termékeket és anyagokat összegyűjtik és másodnyersanyaggá alakítják. A folyamatot többek között a hulladékfeldolgozó munkatárs segíti. Munkája során válogatási, kezelési, szállítási, anyagmozgatási feladatokat lát el, szemrevételez és mintát vesz, a válogatott hulladékot feldolgozza, egyes tevékenységeihez adminisztrációs feladatok is kapcsolódhatnak. Munkáját üzemi és terepi körülmények között végzi.

A fővárosban a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikumban indul hulladékfeldozó munkatárs képzés olyan fiatalok számára, akik elhivatottak a környezetvédelem iránt. A fővároson kívül többek között Kecskeméten a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskolában és Kiskunhalason is adott a lehetőség a szakmát elsajátítani.

Ezt is ajánljuk!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.