Online vizsgajelentkezés a közlekedési vizsgáztatásban

Szerző: | 2023. szeptember. 22. | Iskolák

A képen egy útjelző táblán látható két nyíl, és alatta a jogosítvány szó olvasható angol nyelven

Annak érdekében, hogy a jogosítvány megszerzése gyorsabban és egyszerűbben történjen, egy online központosított elektronikus rendszert vezettek be az ügyintézés folyamataira. A programot az Építési és Közlekedési Minisztérium valósította meg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel közösen, 1,8 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatásból. Ennek a fejlesztésnek a részeként készült el az uton.kti.hu weboldal is, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól nyújt tájékoztatást, valamint a rendszer adatbázisokkal segíti a gépkocsik vásárlásának és -értékesítésének folyamatait is.

Az online ügyintézés előnyei

Az online ügyintézés már több  területen is megvalósult, hiszen az Ügyfélkapun keresztül az okmányok ügyintézésének több folyamata is foglalható, elindítható. Az egészségügyben az EESZT rendszeren keresztül tölthetjük le az egészségügyi adatlapjainkat, vizsgálataink eredményét, ami jelentősen megkönnyíti az orvosok rendelési, betegvizsgálati folyamatait. Azzal, hogy már a jogosítvány megszerzésére is lehet online jelentkezni, a képzők adminisztratív terhei csökkennek, megszűnik a sorban állás és a papíralapú ügyintézés. Emellett egyszerűbbek lettek a vizsgadíjak befizetései is, hiszen a korábbi folyamatok most már számítógépről és okostelefonról is elvégezhetők. Az online rendszer során a jogosítvány megszerzésének ügyintézési folyamatai mind elindíthatók, és ezen a rendszeren keresztül a tanulók is könnyebben tájékoztathatók az oktatással kapcsolatos információkról.

A képen két ember néz egy monitort, amint az online jogosítvány ügyintézés folyamata látható
Az onlie ügyintézés gyorsabb és egyszerűbb, elkerülhetjük a sorban állást és a felesleges papírmunkát is (Fotó: 123rf.com)

Hogyan lehet jelentkezni?

A tanulók az Ügyfélkapu rendszeren keresztül is elindíthatják jelentkezésüket a gépjárművezetői képzésre, és itt már megjelölhetik a választott autósiskolát is. Emellett a vizsgára jelentkezők az ország bármely pontján, a meghirdetett vizsgaidőpontok közül bárhová jelentkezhetnek. Ha pedig a számítógépes elméleti vizsga nem sikerül, akkor a tanuló a Vizsgaközpont ügyfélszolgálatain önállóan foglalhat magának új vizsgaidőpontot.

A fejlesztés jelentősége, hogy Magyarországon évente több mint félmillió közlekedési vizsgaesemény történik, ezek közül a legtöbb – közel 400 ezer – a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzésére irányul. Emellett 60-70 ezer alkalommal a már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők adnak számot tudásukról.

Korábban írunk arról, hogy szinte ingyen szerezhetnének jogosítványt a középiskolások. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvénytervezet módosítását csak a vizsgadíjakat kell megfizetni a középiskolában tanulóknak. Ha érdekelnek a részletek olvasd el a cikkünket!

A jogosítvány megszerzése elképzelhetetlen a sikeres KRESZ-vizsga nélkül. Bringára azonban bárki felpattanhat anélkül, hogy tisztában lenne a rá vonatkozó előírásokkal. Te mennyire vagy képben a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal. Tölsd ki bringás kvízünket és megtudod.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó