Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztiválon: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Szerző: | 2024. április. 25. | Mi leszek?, Munka

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve immár harmadik alkalommal szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált. A Hungexpón tartott megnyitón Orbán Viktor és az MKIK elnöke, Parragh László is beszédet mondott.

2024. április 24-25. között 17. alkalommal megvalósuló Szakma Sztár Fesztivál a pályaválasztás előtt álló fiatalok szakmaválasztásának támogatását tűzte ki célul. Az idei rendezvényen 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón csaknem 9 ezer diák vett részt, a döntőbe 200-an jutottak.

A fizikai szakmákat népszerűsítik

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja, hogy segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalok szakmaválasztását. A pályaorientáció támogatása mellett a rendezvény keretében zajlik a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntője is. A versenyt 2008-ban indította útjára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. A versenyekkel a gyakorlatorientált, fizikai szakmák népszerűsítését kívánják elérni.

Az országos döntőbe jutott szakmát tanuló fiatalok látványos versenyét a fesztiválon minden érdeklődő ingyenes részvétel mellett tekintheti meg. A verseny mellett bemutatókkal és interaktív tevékenység szigetekkel színesítették a programot a szervezők.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. De az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a fesztivál megnyitóján elhangzott beszédében. Ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják – hangsúlyozta.

A miniszterelnök azt mondta: ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet, és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország. Nehéz ugyan kisilabizálni, mit hoz a jövő, de a kormánynak az a dolga, hogy időtálló és korszerű képzést adjon mindenki számára – fogalmazott Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tapasztalatokat a felsőoktatásban is hasznosítani kell

Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal – mondta a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján Parragh László.

Az MKIK elnöke szerint a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve – tette hozzá. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöld átállás beépítését a tananyagba.

Az MKIK elnöke úgy véli, a szakképzés átalakításának tapasztalatait a felsőoktatásban is hasznosítani kell, hiszen mindkét rendszernek érdeke, hogy megfeleljen a munkaerőpiac elvárásainak. Az egyetemeknek is szoros kapcsolatot kell építeniük a vállalatokkal, a leendő szakembereket pedig össze kell kötni a munkaadói oldallal – tette hozzá Parragh László.

Forrás: MTI

A 2023-as Szakma Sztár Fesztiválról szóló beszámolónkat itt olvashatod:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.