Az 5G-nél tízszer gyorsabb technológiát mutattak be magyar kutatók

Szerző: | 2024. április. 24. | Fősodor

A 4iG Csoport és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar egy együttműködés keretében vizsgálja azt a csúcstechnológiát, amely akár tízszeres letöltési sebességet is elérhet a 5G-hez képest.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta: a magyar kormány célul tűzte ki, hogy hazánk az európai 5G fejlesztések egyik fő központja legyen, az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása terén a világ élvonalába tartozzon.

A digitális gazdaság legalább 25%-át adja a teljes GDP-nek

A vállalati szektorban az IoT, Ipar 4.0 és felhőalapú alkalmazások új korszakát hozhatja el a technológia. A digitális gazdaság már most legalább 25%-át adja a teljes GDP-nek, a Big Data, mesterséges intelligencia és az 5G használata pedig kiemelt jelentőségűvé vált.

A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia által kínált sebességnek köszönhetően a lakossági felhasználók számára széles körben elérhetővé válhatnak a jövőben a különböző 3D vagy akár a nagy felbontású VR/AR alkalmazások. 

Forrás: 4iG

Az 5G adatsebesség akár tízszeresét is elérhetik

A 6 GHz-es frekvenciatartomány, a bemutatott új antenna technológiával ötvözve új távlatokat nyit a mobilszolgáltatók számára azáltal, hogy a meglévő bázisállomások fejlesztésével a jelenleg használatos, 3,5 GHz-en alapuló 5G technológiával nyújtott adatsebesség akár tízszeresét is elérhetik. A laboratóriumi körülmények között végzett mérésekkel a 4iG Csoport mérnökeiből, valamint a BME VIK kutatóiból álló munkacsoport 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet regisztrált. 

A BME nyitott a folytatásra

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja elmondta:

„A most bemutatott 6 GHz-es technológia egy fontos lépés az 5G víziókban korábban megfogalmazott célok szempontjából. A Nemzetközi Távközlési Egyesület, az ITU által elfogadott új frekvenciasáv segíti a fejlett, 5G alapú ipari alkalmazások kifejlesztését, az intelligens gyárak és “connected” gazdaság létrejöttét. A 6 GHz-es rádiós adatátviteli elrendezés csak egy kísérleti demonstráció. Az idei Mobile World Congress (Barcelona) eseményei és az új technológia iránti fokozott ipari érdeklődés ugyanakkor azt jelzi, hogy a 6 GHz hamarosan a mobilhálózatokban is megjelenhet és a felhasználók számára valósággá válik a gigabites mobilinternet. A BME VIK készen áll a meglévő 5G hálózatának az új technológiával bővítésére, annak érdekében, hogy bekapcsolódjunk az 5.5G mobil alkalmazások fejlesztésébe és innovációjába.”

Címkék: 4iG | 5G | BME

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.