Megkezdődött az Agrárkamara őszi pályaorientációs programsorozata

Szerző: | 2023. szeptember. 20. | Mi leszek?

Két fiatal egy tehenészetben borjakat simogat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos programsorozatot indított az agrárszakképzés népszerűsítésére. A pályaorientációs programsorozat során több mint négyezer pályaválasztás előtt álló tanuló ismerheti meg az agrárszakmában rejlő lehetőségeket. Az Agrárkamara a fiatalok tudatos szakmaválasztását szeretné segíteni az őszi rendezvényeken.

Az őszi programsorozat keretében 2023. szeptember 18. és november 24. között 85 alkalommal mintegy 4400 általános iskolás, szülő és pedagógus kap lehetőséget arra, hogy megismerje a hazai agárszakképző intézményeket és betekintést nyerjen 60 gazdálkodó szakmai munkájába.

A pályaorientációs rendezvényeken elsősorban, az agrárszakképzésben érintett AM-fenntartású középiskolák és tangazdaságaik, a duális képzésben részt vevő gazdaságok és élelmiszeripari üzemek látogatása, valamint az agrárszakmák bemutatása valósul meg az Agrárkamara kezdeményezésére.

Az őszi programsorozat a tudatos szakmaválasztást segíti

A szakmai napok alkalmával lehetőség nyílik a munkafolyamatokba való tényleges bekapcsolódásra, szakmai tevékenységek megismerésére is. Ezzel az agrárszakmák iránt érdeklődő tanulók tudatos szakma-, és intézményválasztását szeretné elősegíteni a NAK.

3 ágazat 26 agrárszakma

Az Agrárkamara által szervezett programsorozat keretében az élelmiszeripar, a környezetvédelem és vízügy, valamint a mezőgazdaság és erdészet ágazat agrárszakmáival és a választható szakmairányokkal ismerkedhetnek meg.

A mezőgazdasági gépek is főszerephez jutnak

A kamara a mezőgazdasági gépész és mezőgazdasági gépésztechnikus szakmák esetében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közreműködésével tervezi az őszi programsorozatot.  

Élelmiszergyártó munkás munka közben egy szalag mellett dolgozik.
Az érdeklődő fiatalok a közeljövőben sem maradnak információ nélkül a pályaválasztással kapcsolatban. Az Agrárkamara 2023 őszén ismét megszervezi őszi pályaorientációs programsorozatát, amely minden vármegyében népszerűsíti az agrárszakképzést a 6-7-8. osztályos általános iskolai tanulók, valamint szüleik körében. (Fotó:123rf)

Az Agrárkamara nem első alkalommal segíti a pályaválasztás előtt állókat

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák és a szakmairányok népszerűsítését szolgálta a június 19. és augusztus 18. között megvalósult „Szakmakóstoló” programhét is. A pályaorientációs rendezvények alkalmával, 56 agrárvállalkozást bevonva 19 agrárszakképző intézményben, 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák rejtelmeibe.

Borjúneveléstől a lekvárkészítésig

A tanulók a növénytermesztéssel és az állattenyésztéssel összefüggő munkafolyamatokat is kipróbálhattak. Többek között:

  • a borjúnevelés keretében a születéstől az első fejésig
  • a magvak nedvességtartalmának meghatározása
  • a precíziós gazdálkodás lépései
  • tej elsődleges vizsgálata
  • sajtüzem felszerelése
  • szikvízgyártás és lekvárkészítés
  • mézeskalács készítése  és díszítése
Pék munkaközben egy péküzemben, kenyeret süt.
Az élményalapú tanulást előtérbe helyező pályaorientációs programsorozat keretében az élelmiszeripar, a környezetvédelem és vízügy, valamint a mezőgazdaság és erdészet ágazat 26 agrárszakmájával ismerkedhetnek meg az általános iskolások. (Fotó:123rf)

Bepillantást nyertek az agrárgépészet kulisszatitkaiba is. Így közelebbről megismerkedhettek a gépészeti alkatrészekkel, a gépüzemeltetési technikákkal. Megcsodálhatták egy permeteződrón működését míg a bátrabbak a   tesztvezetést is kipróbálhatták. Az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás felé kacsingatók is izgalmas élményekkel gazdagodhattak. Információt szerezhettek a vadaspark állatainak gondozásáról és az erdőben található fafajtákról, vadnyomokról, madarakról.

A játékos szakmai ismeretek és gyakorlati bemutatók mellett a diákok vetélkedőkön, szintetizáló kvízjátékokon mérhették össze a megszerzett tudásukat. A programhét zárására a szülők is meghívást kaptak, akiknek a NAK vármegyei szakképzési referensei bemutatták az agrárium továbbtanulási lehetőségeit, valamint a szakképzésben elérhető juttatásokat.

A visszajelzések alapján a tanulók 95 százaléka szívesen vett részt a programhéten, segítséget kaptak a pályaválasztáshoz.  A résztvevők közel kétharmada mondta azt, hogy a „Szakmakóstoló” héten megismert szakma a továbbtanulási tervei között is helyet kap majd.

A NAK nyári „Szakmakóstoló” programhetein sok érdekes szakmával ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt állók: az erdésztechnikus, az, erdőművelő-fakitermelő, a kertész, a kertésztechnikus, a mezőgazdasági gépész, a mezőgazdasági technikus, a kistermelői élelmiszer-előállító, a pék-cukrász, az erjedés- és üdítőital-ipari technikus.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó