Ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű középiskolások számára

Szerző: | 2023. július. 2. | Iskolák

A képen egy tablet látható egy kézzel, és körülötte angol szavak vannak szófelhőben elrendezve

Ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű középiskolásoknak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében. A program a „Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért” elnevezést kapta. Olyan hátrányos helyzetű fiatalok nyerhetik el az ösztöndíjat, akik két évvel az érettségi előtt állnak, kreatívak, motiváltak és érdeklődnek a kreatív, alkotói életpálya iránt. Az ösztöndíj megítélésekor a pályázó egyedi látásmódját, a sajátos problémamegoldó képességét és a személyes motivációját vizsgálja a bizottság.

A jelentkezés határideje: 2023. november, a részleteket itt találhatod meg.

A képen könyvek láthatók, ceruzák és egy földgömb, mindez egy asztalon
Az egyedi látásmód és a művészeti érzék az, amit a bizottság keres a pályázókban (Fotó: 123rf.com)

Ösztöndíjprogram a szakmai és mentális felkészítésért

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke elmondta: az egyetemen jelenleg csupán 6 százalék a hátrányos helyzetű hallgatók aránya. „Magyarország jelentős része a mai napig láthatatlan volt a számunkra”.

Az ösztöndíjprogramban a tervek szerint két év alatt fogják felkészíteni a fiatalokat a sikeres felvételire. Az ösztöndíjasok támogatást kapnak a portfóliójuk összeállításában és a kellő magabiztosság elsajátításában egyaránt. Az intézmény évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak nyújt majd támogatást, akik rendszeresen ellátogatnak a MOME campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, amelyhez az egyetem ingyenes utazást, szállást és étkezést biztosít. Az ösztöndíjas tanulók felkészítését mentorok és egyetemi hallgatók támogatják.

A program az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és az ezekhez a városokhoz tartozó környező települések művészeti középiskoláiban tanuló, hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg. A tervek szerint a program később elérhetővé válik Szabolcs vármegye kisebb települései számára, majd ez folytatódik a „Kecskemét-Szolnok-Cegléd háromszöggel”, valamint Székesfehérvár és környékével. Az ösztöndíjprogram helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal együttműködésben valósul meg.

A képen könyvkupac láthatók, amin egy egyetemi sapka pihen
Az ösztöndíj célja, hogy minél több gyerek kerüljön a felsőoktatásba (Fotó: 123rf.com)

Hazán jövőképességének egyik pillére a felsőoktatás

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára is üdvözölte a MOME ösztöndíj kezdeményezését. Az államtitkár kiemelte, hogy hazánk „jövőképessége” a felsőoktatási intézményeken is múlik, hiszen nagy szerepük van abban, hogy a magyar kreativitás, innováció hogyan válik egyre sikeresebbé.

Magyarország célja, hogy 2030-ra a legjobb tíz ország között legyünk az Európai Unióban az innovátorok között, hogy kiváló egyetemeink legyenek a nemzetközi ranglistákon. Ehhez szükség van arra is, hogy ebből a sikerből minél többen részesüljenek,, ezért az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy olyan modell indul el az egyetemen, amely a hátrányos helyzetben lévő régiók fiataljait vonzza be a felsőoktatásba.

Hankó Balázs elmondta: „Kiemelt cél a tehetséggondozás, a felzárkóztatás. Az új ösztöndíjmodellben úgy ad segítséget a MOME, hogy segíti a fiatalok felsőoktatásba való bekapcsolódását és formálja a közösséget is”.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.