Pápai Szakképzési Centrum felújított faipari képzőközpontja

Szerző: | 2023. november. 22. | Iskolák

Pápai SZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola épülete.

A Pápai Szakképzési Centrumban faipari ágazati képzőközpontot alakítottak ki. A központot 345 millió forintos uniós forrás segítségével modern faipari gépekkel szerelték fel.

Pápán létrejött egy faipari ágazati képzőközpont a Pápai Szakképzési Centrumban, amelyet modern faipari gépekkel szereltek fel.

Az uniós forrásból finanszírozott központban a Szakképzési Centrum intézményeként működő Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola egyik 776 négyzetméteres épülete is megújult, ahol korábban már zajlott faipari képzés. Az épület külső és belső részei is felújításra kerültek, új burkolatokat kapott, és modern gépekkel lett felszerelve.

Az Acsády iskolában évfolyamonként és szakmánként 8-12 tanuló vesz részt a képzésekben. A diákoknak lehetőségük van három- vagy ötéves faipari technikusi képzésre, valamint kapcsolódó részszakmák elsajátítására is, mint az asztalosipari szerelő és famegmunkáló képzésére is. A faipari ágazati képzőközpont létrehozása jelentős javulást hozhat a képzés színvonalában.

A tervek szerint a képzőközpontban felnőttképzés is elérhető lesz, amely lehetőséget biztosít a második szakmát választóknak, az átképzésben résztvevőknek és a munkaerőpiacról kiszorult álláskeresőknek.

2015. július 1-jétől az iskolai rendszerű szakképzés állami fenntartású intézményei centrumokba tömörültek. Jelenleg a Pápai Szakképzési Centrum négy iskolával és egy telephellyel rendelkezik Veszprém vármegyében.

Az átalakult szakképzési rendszerben 25 ágazat és közel 180 alapszakma található, ezek közül jelenleg 17 ágazatban 42 szakmában folyik az oktatás, köztük asztalos, villanyszerelő és honvéd kadét képzés, és évente több mint 500-600 új szakember fejezi be a képzését a centrum iskoláiban.

Ha érdekel az asztalos szakma, és kíváncsi vagy, hogy hogyan jut el valaki a szakmaválasztástól egészen a saját műhelyig, illetve, hogy milyen kihívásokkal jár az asztalosság, akkor olvasd el a két részes interjút, amit Feltser László asztalossal készítettünk. Az interjú első részét alul találjátok, a másodikat pedig az alábbi linken érhetitek el.

 Nyitókép: Pápai Szakképzési Centrum honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.