November 8. – A radiológia világnapja

Szerző: | 2023. november. 8. | Egészség

A képen röntgen felvételt elemző orvosok láthatók.

November 8-án, a radiológia világnapján Wilhelm Conrad Röntgen német tudósra emlékezünk, aki ezen a napon fedezte fel a róla elnevezett röntgen sugárzást. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a radiológia sokoldalúságára, a modern betegellátásban betöltött diagnosztikai és terápiás szerepére.

A fotólemez és a kulcs esete

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel – mintegy véletlenül – a később róla elnevezett röntgensugárzást. Ezen a napon történt, hogy Röntgen észrevette, hogy az asztal alsó fiókjában egy csomagolópapírban lévő, exponálatlan fotólemezen megjelent a felső fiókban lévő kulcs képe.

Az asztal és a fiókok a falra szerelt Crookes csővel egy vonalban helyezkedtek el, azonban ez nem bocsátott ki látható fényt, és más fény sem érhette a fotólemezt úgy, hogy a másik fiókban lévő kulcs képe rákerüljön. Bármi volt is, ami a képet létrehozta, a kulcson, vagyis a fémtárgyon nem haladt át, ezért az a rész sötét maradt a fotólemezen. 

Más tudósok is feltételezték, hogy a Crookes-cső sugarakat bocsát ki, de eddig nem mérték és nem tanulmányozták őket. Röntgen két hétig kísérletezett velük, ami alatt bizonyította létezésüket, és X-sugaraknak (X-ray) nevezte el őket. Ezzel egy addig ismeretlen világot nyitott meg, amit a tudományos elit 1901-ben fizikai Nobel-díjjal ismert el. 

A felfedezésnek nagyon korán, már 1896 februárjában megtörtént az első orvosi alkalmazása: az egyesült államokbeli Dartmouth College-ban egy páciens törött karjáról készített két orvos röntgenképet.

A radiológia világnapját 2012. óta ünnepeljük

Röntgen halálának évfordulóján, 2011. február 10-én tartották a Radiológusok Európai Szövetsége szervezésében az első és egyetlen Európai Radiológiai Napot, amit a következő évtől a Radiológusok Nemzetközi Szövetsége (International Society of Radiology, ISR) segítségével kiterjesztettek.

A radiológia világnapját minden év november 8-án ünnepeljük. Ez egy fontos alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet az orvosi képalkotás és a sugárterápia fejlődésére, valamint a radiológusok elkötelezettségére a betegellátásban. A programok során gyakran bemutatják az új diagnosztikai és terápiás technológiák legújabb fejlesztéseit, amik hozzájárulnak az egészségügyi ellátás javításához.

A radiológia fontos szerepet játszik a modern orvostudományban, segítve az orvosokat a betegségek korai felismerésében és hatékony kezelésében. (Fotó: 123rf)

Mi az a radiológia?

A radiológia egy orvosi szakterület, amely sugárzás alkalmazásával diagnosztikai képalkotó eljárásokat és terápiát végez. Segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A radiológia fejlődése az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan és lendületesen haladt. Először csak a csontokat tették láthatóvá a felvételek, de a folyamatos fejlődésnek köszönhetően a lágy szövetek is láthatóvá váltak. 

Ma már számtalan, a páciensek által is jól ismert módszer létezik a belső szervek vizuális vizsgálatára: többek között röntgen vizsgálatokat, ultrahangos felvételeket, CT-vizsgálatokat (számítógépes tomográfia), MRI-vizsgálatokat (mágneses rezonancia képalkotás) és egyéb módszereket annak érdekében, hogy képet kaphassanak a páciens testében lévő szervekről és szövetekről. 

A ma használt egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai eljárás a PET-CT. Az eljárás olyan összetett képet képes létrehozni, amely a CT segítségével a szervek méretbeli eltéréseit, a PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) segítségével pedig a szervek kóros működési állapotát mutatja ki. 

A radiológia tehát fontos szerepet játszik a modern orvostudományban, segítve az orvosokat a betegségek korai felismerésében és hatékony kezelésében.

A radiológiai ellátás csapatmunka

Fontos kiemelni, hogy a radiológiai ellátás minden esetben csapatmunka, amelyben a megfelelő eljárást kezdeményező szakorvosok és a radiológusok mellett a radiográfiai szakasszisztensek, illetve fizikusok, informatikusok, adminisztrátorok közreműködése egyaránt elengedhetetlen a biztonságos, szakszerű, hatékony egészségügyi szolgáltatás nyújtásához. Napjainkban egyre több, és egyre jobb technológiák jelennek meg radiológiában, de megfelelő szakorvosok és főként szakképzett szakdolgozók nélkül ez mind kihasználatlan marad.

Ha érdekel az emberi test működése ajánljuk az alábbi kvízeket!

A test – szervezetünk számokban kvíz

A test – a második porcika kvíz

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.