A repülősök napja – a légijármű-szerelő technikus és a légijármű-műszerész technikus szakmák

Szerző: | 2023. augusztus. 6. | Munka

A képen egy repülőgép maketten dolgoznak makett figurák, technikus figurák.

A repülősök napja

Minden évben augusztus 15-én ünnepeljük a repülősök napját. Ez a nap a katolikus egyház ünnepei között is szerepel, a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelének napja. Mivel Szűz Mária a repülősök védőszentje, ezért ezen a napon tartják a nemzetközi repülősök napját is. Ennek kapcsán ma két szakma bemutatásával készültünk nektek, a légijármű-szerelő technikus és a légijármű-műszerész technikus szakmákat tűzzük tollhegyre.

A légijármű-szerelő technikus szakma 

A légijármű-szerelő technikus szakember munkája során a légijárművek – például a repülőgépek, helikopterek – hajtóművének és a sárkány szerkezetének javításával foglalkozik. Természetesen a technikus alkalmas minden karbantartási munkálat elvégzésére, és ezeket a munkafolyamatokat szakszerűen dokumentálja. Nagyon fontos, hogy nem csak a szereléssel kell foglalkoznia, hanem a technikus feladata az alkatrészek ismerete, azok beszerzése, esetleges gyártási igények leadása. Ehhez a szakmához jó műszaki érzék és gépészeti ismeretek szükségesek, és nem árt ismerni egy idegen nyelvet is, hogy a gyártókkal megfelelően tudjon kommunikálni.

A képen egy repülőgép hajtóművének műszaki rajza szerepel (technikus)
A repülőgép-műszerész technikus szakmához szükséged van műszaki érzékre is (Fotó: 123rf.com)

A légijármű-műszerész technikus szakma 

A légijármű-műszerész technikus szakemberek a légijárművel villamos és repülőtelektronikai rendszereivel foglalkozik. A különbség tehát a két szakma között az, hogy a légijárművek mely részét javítják. Itt is komoly folyamatokról van szó, amelyhez gépészeti és villamossági ismeretekre van szükség. A technikusnak képesnek kell lennie átlátni a teljes rendszer felépítését, felfedezni az esetleges hibákat, és cserélnie kell az alkatrészeket, karbantartani a rábízott eszközöket. Mivel itt a légijárművek is közlekedési eszközök, ezért fokozott figyelemre és alaposságra van szükség a munkavégzés során, és dokumentálni kell minden elvégzett vizsgálatot, esetleges karbantartási munkát. Az alkatrészek beszerzéséhez nem árt, ha a szakemberek rendelkeznek legalább egy idegen nyelv ismeretével. 

A képen egy fiatal és egy idősebb ember repülőgépet szerel
A légijárművek ellenőrzésén és karbantartásán életek múlhatnak, így nagy a felelősséged, ha ezt a szakmát választod (Fotó: 123rf.com)

Mire van szükséged, ha a légijármű-szerelés érdekel?

Mindkét szakmához ötéves technikumi képzés elvégzésére van szükség, amely során megszerzed a szükséges gépészeti, esetleg villamossági ismereteket. Emellett azonban fontos az idegen nyelvi kommunikáció és az anyanyelvi kommunikációs készséged erősítése is. Szükséged van arra, hogy precízen fejezd ki magad, ismerd a dokumentációs eljárásokra vonatkozó szabályokat.

A pontos és alapos munkavégzés azért elengedhetetlen ebben a szakmában, mert az általad karbantartott és szerelt gépek működésén emberéletek múlhatnak. Ahogy azt mondani szokás, gép nem marad örökre a levegőben, és az a legjobb, ha épségben száll le, ez pedig nagyban függ a járművek karbantartásától is. Emellett a felsorolt szakmák szakemberei a munkájukat hangárokban, repülőtéri környezetben végzik, ahol nagygépek, mozgó alkatrészek, nehézgépek találhatók, valamint robbanásveszélyes eszközök is vannak, tehát fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre. Felelősségtudat és elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki ezeket a szakmákat válassza magának.

Fizetés

A www.fizetesek.hu oldalon a repülőgép-műszerészi szakmák kapcsán a havi bruttó 356 ezer-798 ezer forintos fizetési bérsávot találtam. A fizetés természetesen függ attól is, hogy saját vállalkozásod van, vagy egy nagyobb cégnél helyezkedsz el, és persze függ attól is, hogy melyik vállalatnál vállalsz munkát. Alapvetően ezzel a végzettséggel magas béreket tudsz kialkudni magadnak, és természetesen itt is választhatod a továbbtanulást a gépészeti szakirányú egyetemeken, ami magasabb bért von maga után.

Ha felkeltette az érdeklődésed a légijármű-szerelő technikus vagy a légijármű-műszerész technikus szakmák valamelyike, és szeretnél kicsit bővebben informálódni róluk, akkor érdemes elolvasni a szakmákhoz tartozó képzési és kimeneteli követelményeket, amelyeket itt tudtok megnézni:

A képen egy repülőgép hasa látszik a futómű mellől, technikus képzés.
A repülőgépek és helikopterek, egyéb légi járművek karbantartása nagyon fontos feladat (Fotó: 123rf.com)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.