Menza a suliban? Lehet svédasztalos is!

Szerző: | 2024. február. 7. | Egészség

Egyre több iskola él a svédasztalos menza lehetőségével. (Fotó: 123RF)

Egyre több intézményben tervezik kialakítani a menza e változatát.

Min alapul a menza svédasztalos ötlete?

A menza a jelenlegi formájában nem összeférő a mai gyerekekkel, ám az új tálalási forma által, ahogy a fogyasztói elégedettség nő, úgy csökken az ételpazarlás mértéke, miközben sokkal egészségesebb nemzedéket nevelhetnek ki.

Ki találta ki az ötletet?

A Hungast még a 2022-2023-as tanévben kezdte el tesztelni ezt a lehetőséget. Az ország legnagyobb közétkeztetési cége mindeddig negyven intézményben alakította ki, illetve szabta át svédasztalos verzióra a menzákat, így a diákok maguk dönthetik el, hogy miből és mennyit esznek.

Mit mondott a cég kommunikációs vezetője?

„Az új, svédasztalos módszernek óriási sikere van, olyannyira, hogy egyre több iskolaigazgató és szülő keres meg minket, hogy szeretnék, ha az ő intézményükben is elérhető lenne a svédasztalos menza lehetősége. Sőt volt olyan intézményvezető, aki közölte, versenyhátrányba hozzuk, és kevesebben jelentkeznek az iskolájukba, ha nem svédasztalos menzát kínál a diákoknak.”

árulta el Enyedi Csaba a hungast kommunikációs vezetője.

„Érdekes látni, hogy amíg a szülők jelentős része például kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy mindennap legyen leves a menzákon, addig a gyerekek nem igénylik ezt a fogást, a levesek 80 százaléka rendszerint a kukában végzi. Ennek egyik oka lehet, hogy még ha jó szívvel el is fogyasztanák, egyszerűen nincs idejük megvárni, hogy kihűljön, hiszen a rendelet szerint (ételbiztonsági szempontok miatt) 63 fok felett kell a levest kínálni. Ha pedig mégis sikerül megenniük, a másodikra, ami táplálóbb, tartalmasabb tápanyagokban is, vagy nem marad idő, vagy nem marad hely a gyomrukban.”

Vannak nehezítő tényezők

Sok család valójában le sem ül otthon közösen étkezni, számtalan felmérés mutatott rá, hogy a gyerekek túlnyomó része otthon nem eszik, sőt nem ismeri az otthon elkészített, hagyományos ételeket, többnyire a feldolgozott vagy gyorsételek határozzák meg az étkezési kultúrájukat, ezzel azonban nem tudnak és nem is akarnak versenyezni. – olvasható az UNIside oldalán.

Ha szívesen olvasnál arról, hogy milyen eredménnyel zárult a magyarok étkezési szokásait felmérő kutatás, olvasd el a témában írt cikkünket!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Ez is érdekelhet:

[difl_blogcarousel post_display=”by_category” item_spacing=”10px” speed=”1000″ centered_slides=”on” loop=”on” autoplay=”on” autospeed=”6000″ pause_hover=”on” equal_height=”on” wrapper_margin=”||0px||false|false” wrapper_padding=”||0px||false|false” item_wrapper_padding=”||0px||false|false” item_margin=”||0px||false|false” item_padding=”||0px||false|false” item_spacing_tablet=”10px” item_spacing_phone=”0px” item_spacing_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” max_height=”300px” custom_margin=”||0px||false|true” custom_padding=”||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][difl_postitem type=”image” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][difl_postitem type=”title” title_tag=”p” element_padding=”|20px||20px|false|true” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” post_font_style_font=”Montserrat|700|||||||” post_font_style_text_color=”#030E6E” post_font_style_font_size=”0.9rem” post_font_style_line_height=”1.3em” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][/difl_blogcarousel]