Menza a suliban? Lehet svédasztalos is!

Szerző: | 2024. február. 7. | Egészség

Egyre több iskola él a svédasztalos menza lehetőségével. (Fotó: 123RF)

Egyre több intézményben tervezik kialakítani a menza e változatát.

Min alapul a menza svédasztalos ötlete?

A menza a jelenlegi formájában nem összeférő a mai gyerekekkel, ám az új tálalási forma által, ahogy a fogyasztói elégedettség nő, úgy csökken az ételpazarlás mértéke, miközben sokkal egészségesebb nemzedéket nevelhetnek ki.

Ki találta ki az ötletet?

A Hungast még a 2022-2023-as tanévben kezdte el tesztelni ezt a lehetőséget. Az ország legnagyobb közétkeztetési cége mindeddig negyven intézményben alakította ki, illetve szabta át svédasztalos verzióra a menzákat, így a diákok maguk dönthetik el, hogy miből és mennyit esznek.

Mit mondott a cég kommunikációs vezetője?

„Az új, svédasztalos módszernek óriási sikere van, olyannyira, hogy egyre több iskolaigazgató és szülő keres meg minket, hogy szeretnék, ha az ő intézményükben is elérhető lenne a svédasztalos menza lehetősége. Sőt volt olyan intézményvezető, aki közölte, versenyhátrányba hozzuk, és kevesebben jelentkeznek az iskolájukba, ha nem svédasztalos menzát kínál a diákoknak.”

árulta el Enyedi Csaba a hungast kommunikációs vezetője.

„Érdekes látni, hogy amíg a szülők jelentős része például kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy mindennap legyen leves a menzákon, addig a gyerekek nem igénylik ezt a fogást, a levesek 80 százaléka rendszerint a kukában végzi. Ennek egyik oka lehet, hogy még ha jó szívvel el is fogyasztanák, egyszerűen nincs idejük megvárni, hogy kihűljön, hiszen a rendelet szerint (ételbiztonsági szempontok miatt) 63 fok felett kell a levest kínálni. Ha pedig mégis sikerül megenniük, a másodikra, ami táplálóbb, tartalmasabb tápanyagokban is, vagy nem marad idő, vagy nem marad hely a gyomrukban.”

Vannak nehezítő tényezők

Sok család valójában le sem ül otthon közösen étkezni, számtalan felmérés mutatott rá, hogy a gyerekek túlnyomó része otthon nem eszik, sőt nem ismeri az otthon elkészített, hagyományos ételeket, többnyire a feldolgozott vagy gyorsételek határozzák meg az étkezési kultúrájukat, ezzel azonban nem tudnak és nem is akarnak versenyezni. – olvasható az UNIside oldalán.

Ha szívesen olvasnál arról, hogy milyen eredménnyel zárult a magyarok étkezési szokásait felmérő kutatás, olvasd el a témában írt cikkünket!

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó