Gimnázium-válaszd a hozzád illő iskolatípust!

Szerző: | 2024. február. 7. | Iskolák

A gimnázium az általános műveltséget megalapozó, az érettségi vizsgára és a felsőfokú tanulmányokra felkészítő nevelési-oktatási intézmény. Az elmúlt években csökkent a gimnáziumban továbbtanulók száma de még most is sokan választják ezt az intézménytípust.

A gimnázium lehet négy, hat vagy nyolcosztályos

A gimnáziumi oktatás hagyományosan a 9. évfolyamon kezdődik, és a 12. évfolyamig tart. Azonban 1991 óta a hagyományos 4 évfolyamos helyett 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokban is lehet tanulni. A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumok programjaikat az 5. vagy a 7. évfolyamon indítják, és a 12. évfolyamon zárják.  

Két tanítási nyelvű gimnáziumokban az oktatás két tanítási nyelven történik. Ilyen esetben a magyaron kívül egy világnyelven vagy valamelyik magyarországi kisebbség anyanyelvén folyik az oktatás.  

Mit nyújt a gimnáziumi oktatás?

A gimnázium általános műveltséget nyújt, elsősorban főiskolai továbbtanulásra készíti fel a diákokat.

A gimnáziumi képzést azoknak a diákoknak érdemes választaniuk, akik mindenképpen felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni, de még nem tudják pontosan, hogy milyen irányba. Azoknak is ez a középiskolai forma a legcélravezetőbb, akik pontosan tudják, hogy melyik lesz a választott felsőoktatási intézmény és a továbbtanuláshoz fontos, hogy emelt szinten és emelt óraszámban tanulják a felvételihez szükséges tárgyakat.

A gimnáziumi oktatás célja tehát az általános iskolai tanulmányok elmélyítése és felkészítés a felsőoktatái tanulmányokra.

A gimnáziumot követően is lehetőség van szakmát tanulni, 2 év szükséges a választott szakképzettség megszerzéséhez.

Szakmatanulás után is van lehetőség a felsőfokú tanulmányok megkezdésére. Az okleveles technikus képzés nyújtotta lehetőségekről és előnyökről itt olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó