A szakács szakma művészet és hivatás egyben. Aki ezt a szakmát választja, a rendelkezésére álló nyersanyagokból – gyümölcsökből, zöldségekből, húsokból, halakból – az alkalomnak megfelelő ételt készíti el. Nemcsak elkészíti, de meg is tervezi és szervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot is. Emellett a feladatkörébe tartozik a kiegészítő személyzet munkájának ellenőrzése és támogatása, mint pl. a kukták munkájának ellenőrzése a főzés, díszítés és a tálalás során.
A szakács feladata mindig egy adott étel elkészítése és tálalása. Ennek a gyakorlatban egy előre meghatározott menete van, tartalma azonban változó. A szakmabeliek ezt nevezik forgatókönyvnek. A szakács feladatait a konyha jellege és mérete határozza meg.
Főbb feladatai közé tartozik:
A tisztaság ellenőrzése. Az ő felelőssége megvizsgálni azoknak a helyiségeknek a tisztaságát, ahol az ételkészítés zajlik. Egy igazi, igényes szakembernél elengedhetetlen a konyhai eszközök, munkafelületek és a kiszolgáló területek megfelelő higiéniai állapota, és a megfelelő élelmiszerkezelés gyakorlat alkalmazása.
Az élelmiszerek minőségének és megfelelő tárolásának ellenőrzése (pl. a hűtési hőmérséklet vagy a különböző sütők, tűzhelyek hőmérséklete, a szavatosság, lejárat, élelmiszerkészletek megfelelő ütemben való forgatása).
Az alapanyagok előkészítése (például hámozás, aprítás, szeletelés, darabolás, pácolás)
Az ételek elkészítése, azok ízesítése, sütése, főzése, párolása.
Az elkészített ételek ellenőrzése (ízlel, szagol, vagy például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát).
Szakmai felelősségvállalás. A szezonális és egyéb ételek elkészítése a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint.
Ezenkívül a szakács részt vesz az étlap, ételsor , a napi ajánlatok összeállításában, étrendjavaslatokat készít, illetve összehangolja a segédszemélyzet munkáját.
Milyen az ideális szakember?
- remek az ízérzéke
- ismeri és használja az általános és különleges alapanyagokat egyaránt
- ismeri és magabiztosan alkalmazza a klasszikus és trendi tálalásokat
- alázatot tanúsít mind a szakmája, mind a kollégái iránt
- terhelhető, nagy a fizika állóképessége
- kreatív
- magas a stressztűrő képessége
- kiváló a kommunikációs készsége
- kiváló munkaszervező
- jó a problémamegoldó képessége
- tud csapatban dolgozni, együttműködni másokkal
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Cukrász
- Cukrász szaktechnikus
- Szakács szaktechnikus
- Sommelier
- Felszolgáló
- Barista
- Konyhafőnök (Séf)
- Étteremvezető
Kiknek ajánlott?
A szakács szakma ajánlott azoknak a kreatív fiataloknak, akik célja gondoskodni a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről, szívesen sütnek, főznek, alkotnak, és szeretnének irányítani egy teljes konyhai személyzetet.
Mennyi időbe telik a képzés?
A képzés 3 éves, amely szakképzettség megszerzésével zárul.