A kertész technikus képzésen öt szakmairány közül választhatsz

Szerző: | 2024. január. 29. | Iskolák

A képen a kertész technikus látható.

A szakmairány választása lehetővé teszi a tanulóknak, hogy specializálódjanak és mélyebb, specifikusabb ismereteket szerezzenek az érdeklődési körüknek és karrierterveiknek megfelelően. A kertész technikus képzés során 5 szakmairány közül választhatsz, amikkel cikkünkben részletesebben is megismerkedhetsz.

Mi az a szakmairány?

A szakmairány kifejezést olyan szakmák esetében használhatjuk, ahol az adott szakmához tartozó tevékenységek több részterületen is végezhetők. Aki ilyen szakmát tanul, annak ki kell választania, hogy melyik szakmairány területén szerez szakképzettséget.

A szakmairány választásának célja, hogy a tanulóknak lehetőségük legyen egy szélesebb területen való általános oktatás után a saját érdeklődési körüknek és karrierterveiknek megfelelően specializálódniuk, ezáltal mélyebb és specifikusabb ismereteket szerezzenek a választott területen. Ennek egyik előnye, hogy a diákok jobban felkészülnek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, mivel olyan szaktudásra tesznek szert, amelyre a konkrét szakmában szükség van.

A képzés során szakmairányt választani a sikeresen teljesített ágazati alapvizsga után van lehetőséged.

A kertész technikus képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, majd a sikeres alapvizsga után lehetőséged van választani az 5 szakmairány közül. (Fotó: 123rf.com)

A kertész technikus a kertészeti tevékenységek szakértője

A kertész technikus felelős a kertészeti tevékenységek tervezéséért és irányításáért, beleértve a termesztést, forgalmazást és gazdálkodást. Feladatai közé tartozik a talajvizsgálatok elvégzése, növények szaporítása és a mezőgazdasági gépek kezelése. Emellett meteorológiai megfigyeléseket végez, és figyelembe veszi a termesztési technológiák korszerűségét és a környezetvédelmi előírásokat. A munkája során alkalmazza a földmérés és a digitális mérés módszereit, valamint fontosnak tartja a biológiai sokféleség megőrzését.

A mezőgazdaság és erdészet ágazat 5 éves képzése

A kertész technikus szakma megszerzéséhez a mezőgazdaság és erdészet ágazat kertészeti területének 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A kertész technikus képzést hirdető iskolák listáját az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán találod.

A szakma azok számára is jó választás, akik a továbbtanulásban gondolkodnak, ők a felsőoktatásban például kertészmérnöki alapképzésben tehetik ezt meg.

A képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, majd a sikeres alapvizsga után lehetőséged van választani az 5 szakmairány közül. 

A dísznövénytermesztő és virágkötő szakember csokrokat, tűzött virágdíszeket és koszorúkat is készít, valamint képes önállóan ellátni egy virágüzlet mindennapi üzemeltetési feladatait. (Fotó: 123rf.com)

Dísznövénytermesztő és virágkötő szakmairány

A dísznövénytermesztő és virágkötő szakember dísznövényeket szaporít és termeszt, gondozza a palántákat, majd betakarítást végez. Emellett csokrokat, tűzött virágdíszeket és koszorúkat készít, képes önállóan ellátni egy virágüzlet mindennapi üzemeltetési feladatait. 

Ő felel a növények kitermeléséért, a talajmunkákért, az öntözésért és a növényápolásért. Munkája során szakszerűen használja és karbantartja a szükséges gépeket és eszközöket. Tanácsokat ad a vásárlóknak a növények elhelyezésével és ápolásával kapcsolatban, valamint alkalmi virágdíszeket és koszorúkat is készít.

Elvégzi a virágeladás előkészítését és lebonyolítását, valamint irányítja a termesztési feladatokat végző csapatot, és akár saját vállalkozást is vezethet.

Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során megismerkedhetsz a dísznövénytermesztéssel, a virágkötészettel, valamint műszaki és vállakozási ismereteket szerezhetsz.

A gyógynövénytermesztő gyógy- és fűszernövényeket szaporít és termeszt. Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során gyógynövénytermesztés, fűszernövény-termesztést, és vállakozási ismereteket tanulhatsz, ezenfelül kertészeti ismereteket is szerezhetsz. (Fotó: 123rf.com)

Gyógynövénytermesztő szakmairány

A gyógynövénytermesztő gyógy- és fűszernövényeket szaporít és termeszt. Ő végzi a talajelőkészítést, a tápanyag-utánpótlást és a szaporítást, valamint az elsődleges feldolgozást és csomagolást. Szakszerűen használja és karbantartja a szükséges gépeket, és önállóan tervezi és irányítja a munkafolyamatokat. Betartja a munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokat, és akár saját vállalkozást is működtethet.

Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során gyógynövénytermesztés, fűszernövény-termesztést, és vállakozási ismereteket tanulhatsz, ezenfelül kertészeti ismereteket is szerezhetsz.

Ha a gyümölcstermesztő szakmairányt választod, a képzés során kertészeti és és vállalkozási ismereteket szerezhetsz, valamint gyümölcs- és szőlőtermesztésről is tanulhatsz. (Fotó: 123rf.com)

Gyümölcstermesztő szakmairány

A gyümölcstermesztő gyümölcs- és szőlőtermő növényeket telepít, ültetvényt létesít, és aktívan dolgozik ezek fenntartásán. Gondoskodik a növények szaporításáról és metszéséről, valamint a talajművelésről és a tápanyag-gazdálkodásról. Ezen kívül a szőlő- és gyümölcstermő növények szaporítóanyagát is előállítja: bujtványt, dugványt és oltványt készít.

Elvégzi a zöldmunkákat és a növényvédelmi feladatokat, valamint betakarítja és kezeli a gyümölcsöt és a szőlőt. Szakszerűen használja és karbantartja a szükséges gépeket és eszközöket, irányítja a termesztési munkákat végző csapatot, és akár saját vállalkozást is vezethet.

Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során kertészeti és és vállalkozási ismereteket szerezhetsz, valamint gyümölcs- és szőlőtermesztésről is tanulhatsz.

A parképítő és -fenntartó gondoskodik a parkok fenntartásáról. Gyepesít, virágokat és fákat ültet, ápolja a növényeket. (Fotó: 123rf.com)

Parképítő és -fenntartó szakmairány

A parképítő és -fenntartó megadott tervek szerint dolgozik. Gyepesít, virágokat és fákat ültet, valamint a dísztárgyakat is elhelyezi, ezenfelül lépcsők, út- és térburkolatok és öntözőrendszerek építésére és telepítésére is képes. 

Gondoskodik a parkok fenntartásáról, ápolja a növényeket, a gyepet és a sövényt lenyírja, egynyári virágokat ültet, és tisztán tartja a park berendezési tárgyait. Ő felelős kerti fa- és fémszerkezetek, kerítések, kapuk, pergolák és lugasok létrehozásáért és fenntartásáért.

Munkája során vezeti az építési projekteket, betartva a munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokat, és akár saját vállalkozást is működtethet.

Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során parképítésről és parkfenntartásról fogsz tanulni, valamint vállalkozási ismereteket is szerezhetsz.

A zöldségtermesztő zöldségnövényeket ültet és szaporít, valamint talajművelést, gyomirtást, talajvédelmi munkát, és tápanyag-utánpótlást végez. (Fotó: 123rf.com)

Zöldségtermesztő szakmairány

A zöldségtermesztő zöldségnövényeket ültet és szaporít. Talajművelést, gyomirtást, talajvédelmi munkát, és tápanyag-utánpótlást végez. Munkája során öntözőberendezéseket használ, és növényvédelmi feladatokat is ellát. A termést és a zöldségnövényeket betakarítja, csomagolja, szállítja és tárolja. 

Ő felelős a vetőmag termesztéséért is, és vezeti a termesztési munkafolyamatokat, betartva a biztonsági és környezetvédelmi előírásokat. Akár saját vállalkozást is vezethet.

Ha ezt a szakmairányt választod, a képzés során munka- és környezetvédelemről, valamint zöldségtermesztésről tanulhatsz, ezenfelül műszaki és gazdálkodási ismereteket is szerezhetsz.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.