Szeptember 8. – A fizioterápia világnapja, a rehabilitációs terapeuta szakma

Szerző: | 2023. szeptember. 8. | Egészség

A képen gyógytornász foglalkozik két gyerekkel

Szeptember 8-án ünnepeljük a fizioterápia világnapját. Ezt a napot a Gyógytornászok Világszervezete jelölte meg 1995-ben, és hazánkban 1998 óta ünnepeljük. A fizioterápia természeti energiákkal való gyógyítást jelent, az elnevezés a görög “füzosz” szóból ered, ami természetet jelent. Ez az orvosi terápia legősibb ága, és nem a vajákosságra kell gondolni, hanem főképp a fizikai, kémiai energiákkal történő gyógyításra. A fizioterápia célja a megelőzés, vagy a korábbi betegségek újra kialakulásának megakadályozása. Ha érdekel az egészségügyi ágazat, és szívesen választanál innen szakmát, akkor olvasd el a rehabilitációs terapeuta szakma leírását! 

De mi is az a fizioterápia?

A fizioterápia a gyógyítás eszközeként használja a napot, a vizet, az elektromosságot, a mágnesességet, az ultrahangot, valamint a mozgást is. Többek között a fizioterápia eszközei közé tartozik az orvosi gyógymasszázs, a gyógyvizek használata, az elektromos izomstimulációs eszközök használata, illetve a gyógytorna is. 

A fizioterápia része a fizikoterápia is, amely nem csak egy betű különbséget jelent, hanem egy ágazatot a fizioterápiás gyógyításon belül. Míg a fizioterápia a természetes eszközöket használja, például az ízületi betegségekben szenvedők esetében a gyógyvizeket, iszappakolásokat, addig a fizikoterápia eszközöket használ, mint a masszázsgép, vagy az elektromos izomstimuláló berendezések. Ezeket az eszközöket azonban fel kellett találni, tehát nagy különbség az is, hogy míg a fizioterápia már az ókori Görögországban is a gyógyítás része volt, addig a fizikoterápia elterjedéséhez szükség volt az ipari fejlődésre.

A képen iszapterápiát alkalmaznak egy lábon
A gyógyítás rehabilitációs folyamatai során évezredek óta használunk természetes anyagokat, ilyen a képen látható iszappakolás is (Fotó: 123rf.com)

A rehabilitációs terapeuta szakma leírása

A fizioterápia a gyógyítás része, és vannak kifejezetten a rehabilitációs folyamatokat támogató szakemberek, ők a rehabilitációs terapeuták. Aki ezt a szakmát választja, az ötéves technikumi képzés után választhat aközött, hogy az egészségügy mely részén szeretne tevékenykedni. Részt vehet a betegellátásban, de végezheti munkáját a szociális ellátórendszer irányításával is. A rehabilitációs terapeuta szakmához tartozó szakmairányok a gyógymasszőr szakmairány, illetve a fizioterápiás asszisztens.

A gyógymasszőrök feladata, hogy az orvosi diagnózist követően különböző típusú masszázst végezzen, és ezt kiegészítve különböző gyógyvizes terápiákat alkalmazzon, illetve iszapkezelésekkel segítse a betegek gyógyulását.

A fizioterápiás asszisztensek elsősorban gépekkel dolgoznak, munkájuk során például elektroterápiás kezeléseket, fototerápiát, inhalációt támogató folyamatokat menedzselnek a betegek gyógyítása érdekében. Természetesen a szakmák között vannak átfedések, hiszen a fizikoterápiás asszisztensek is használják a vizet a munkájuk során, ilyenek a hidroterápia, valamint a balneoterápia.

A képen elektromos izomstilmuláció látható
A fizikoterápia során gépekkel, eszközökkel történik a gyógyítás, mint a képen látható elektromos izomstimuláció esetében is (Fotó: 123rf.com)

Kiből válhat jó rehabilitációs terapeuta?

Ami ehhez a szakmához nélkülözhetetlen az elméleti tudás mellett, az az empátia és a kommunikációs készség. Beteg emberekkel foglalkozó szakemberként nem lehetsz elutasító személyiség, hiszen akik hozzád fordulnak, azok folyamatos fájdalommal élnek együtt, és tőled várják, hogy ezt enyhítsd. Emellett a kezelések hosszú perceken keresztül zajlanak, és akkor igazán hatásosak, ha a beteg el tud lazulni, így a jó kommunikációs készség és a pozitív személyiség alapfeltétele a szakmának. A beteg-terapeuta közötti bizalom megalapozása érdekében pedig nagyon fontos az elméleti tudás, hogy tudj beszélni a beteggel arról, hogy mi okozta a problémáit, milyen megoldásokat tudsz javasolni számára. A szakmai hozzáértés minden területen megalapozza a bizalmat, de az egészségügyben ez biztosítja azt is, hogy a betegek betartsák a gyógyításra vonatkozó utasításokat.

Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország a gyógyvizek hazája, és nagyon sok külföldi érkezik az országba a gyógyulás reményében. Ha egy fürdőben szeretnél munkát vállalni, akkor nem árt, ha legalább egy idegen nyelvet beszélsz. Manapság már az idegen nyelvi kompetenciád fejlesztésével sokat profitálhatsz minden szakterületen.

Fizetés a rehabilitációs terapeuta szakma esetében

A www.fizetesek.hu oldalon a havi bruttó 262 ezer forint és az 534 ezer forint közötti fizetést prognosztizálják erre a szakmára. Azonban itt is több dologtól függ a fizetés mértéke. Nem mindegy, hogy hol helyezkedsz el: kórházban, szakorvosi rendelőben, esetleg egy fürdőben. Az is nagyon fontos, hogy a szakmai vizsga megszerzése után bármikor dönthetsz még a továbbtanulás mellett, és egészségügyi főiskolai karon tanulhatsz gyógymasszőrnek, ápolónak stb. A diploma, a nyelvvizsga mindenképpen emeli a béreket. Emellett sokan választják ezt a szakmát azért, mert vállalkozóként saját ügyfélkörrel foglalkozhatsz, bár ehhez nagyon hasznos, ha a vállalkozói kompetenciádat is erősíted.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó