Kezdődnek a szóbeli érettségik

Szerző: | 2023. november. 9. | Fősodor

Lány ül az asztalnál, a kezével támasztja a fejét és olvas, a keze alatt rengeteg nyitott könyv van az asztalon.

Az érettségizők az írásbelin már túl vannak, most szóban bizonyíthatják a tudásukat. November 9-én elkezdődnek a 2023 őszi érettségik szóbeli vizsgái is. 

Október 28-án befejeződtek az őszi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái: kilenc vizsganapon 193 helyszínen 20 524 diák vizsgázott. Az idei őszi érettségi november 9. és 13. között 92 helyszínen, 956 tantárgyi bizottság előtt, több mint 10 500 emelt szintű szóbeli vizsgával folytatódik.

A középszintű szóbeli érettségi vizsgák csak az emeltek után, november 20-24 között lesznek megtartva. Ennek a beosztásával kapcsolatban a pontos tájékoztatást a diákoknak november 6-án meg kellett kapniuk.

Mennyit számít a szóbeli?

A szóbeli vizsga a legtöbb tantárgyban (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem) 50 pontot ér. Az idegen nyelvnél azonban a szóbeli vizsgán csak 33 pontot lehet elérni.

A matematika egy különleges tantárgy abból a szempontból, hogy középszinten csak akkor kell belőle szóbelizni, ha az írásbeli vizsga eredménye nem éri el a 25 százalékot. Ha azonban ezt eléri, akkor középszinten nem kell szóbeli vizsgát tenni matematikából. Emelt szinten viszont kötelező a szóbeli vizsga.

A magyar nyelv és irodalom tantárgy szóbeli érettségije három részből épül fel. A nyelvi tétel, amelyre 10 pont kapható, az irodalom tétel, melyre 25 pont kapható, emellett pedig a maradék 15 pontot a felelet nyelvi minőségére adják.

Az írásbeli és a szóbeli vizsgákra kapott pontok összeadódnak, és együttesen adják ki a vizsgázó végleges pontszámát, amely alapján az érdemjegyét megkapja.

Az érettségi vizsgák minősítése középszinten:

  • 80-100% – Jeles (5)
  • 60-79% – Jó (4)
  • 40-59% – Közepes (3)
  • 25-39% – Elégséges (2)
  • 0-24% – Elégtelen (1)

Az érettségi vizsgák minősítése emelt szinten:

  • 60-100% – Jeles (5)
  • 47-59% – Jó (4)
  • 33-46% – Közepes (3)
  • 25-32% – Elégséges (2)
  • 0-24% – Elégtelen (1)

Az érettségi vizsgák követelményei megváltoznak. A mostani őszi érettségi vizsgák az utolsóak, amelyeket még a 2012-es NAT-ra épülő vizsgakövetelmények alapján tehettek a diákok.

A vármegyei/fővárosi kormányhivatalokban jelentkezett vizsgázók a kijavított írásbeli érettségi vizsgadolgozatukat 2023. november 6-án tekinthették meg. A középiskolában jelentkezett vizsgázók a jelentkezést rögzítő középiskolában tájékozódhatnak a megtekintés időpontjáról és helyéről.

Ha izgulós vagy, és kíváncsi lennél, hogy mit tehetsz a vizsgadrukk, akkor olvasd el az alábbi cikket, amelyben pszichológusi tanácsokat találhatsz.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó