Már elérhető az új technikumi rangsor

Szerző: | 2023. december. 20. | Iskolák

top 100 felirat látható a képen

Elkészült az idei technikumi rangsor Top 100-as listája.  A legjobb technikumokat tartalmazó lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) és az Oktatási Hivatal (OH)közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült.

Technikumi rangsor 2024

A rangsor összeállítása hat összevont mutató figyelembevételével készült.

  •  a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi eredménye,
  • a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredménye,
  • az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya,
  • a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredménye,
  • az intézmény teljes munkaidős oktatóinak az oktatói összlétszámukhoz viszonyított aránya, az intézmény digitális eszközellátottsága  

A végeredményt az egyes mutatók normalizált skálán elért pontszáma adta, az elérhető maximális összesített pontszám száz lehet.

Javultak az eredmények

A tavalyi technikumi rangsorhoz képest összességében javult a most megjelent technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye. A szakképzésben megvalósított kompetenciamérés átlaga javult a bejövő tanulók esetében. Jobbak voltak az érettségi eredmények és a bukások aránya is csökkent.

TOP 10 technikum

Továbbra is a Váci SzC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium a legjobb hazai technikum. A tavalyi rangsorban az ötödik helyen szereplő Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium lett az idei rangsor ezüstérmes intézménye. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium egy hellyel hátrébb került a rangsorban, de még így is dobogós helyen szerepel a 100 legjobb technikumot tartalmazó intézmények rangsorában.

A tavalyi rangsorban mindössze egy fővárosi intézmény jutott be a TOP 10-es listába. A mostani lista első tíz helyét azonban kizárólag vidéki intézmények foglalják el.

A főváros legjobb iskolája a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum lett, amely a 100-as listában a 22. helyen szerepel.

A legjobb technikumok vezetőivel beszélgettünk

A Szakmát Szerzek nemrég készített interjút a legjobb technikum igazgatójával, Fábián Gáborral, amely a linkre kattintva érhető el.  Az intézmény vezetője sikerük titkát is megosztotta velünk. Ez az interjú itt olvasható.

A Paksi Atomerőmű bázisiskolájának számító Energetikai Technikum és Kollégium igazgatójával, Csanádi Zoltánnal készült interjú ezen a linken olvasható.

A teljes technikumi rangsor lista már elérhető az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) oldalán.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.