Együttműködési megállapodást kötött a fővárosi kormányhivatal és a budapesti iparkamara

Szerző: | 2023. december. 21. | Fősodor

A képen Sára Botond és Nagy Elek látható.

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közösen szeretnének hozzájárulni a budapesti cégek szakember utánpótlásához. A cél elérése érdekében együttműködési megállapodást kötöttek, hogy a jövőben szorosabban bevonják egymást pályaorientációs és szakképzési tevékenységükbe.

A fővárosi szakember-utánpótlás biztosításának záloga, hogy a fiatalok tisztában legyenek az előttük álló lehetőségekkel, és azzal, hogy az egyes szakmák milyen lehetőségeket kínálnak számukra. Ezen a területen találkoznak a kormányhivatal és a BKIK törekvései, ami alapot adott az együttműködés létrejöttéhez.

A fővárosi kormányhivatal egyik fontos célkitűzése a munkaerő-kínálat minőségének fejlesztése, a szakképzettség növelése és a gazdaság munkaerő-igényének kielégítése. A kamara támogatásával még hatékonyabban érhetjük majd el a fiatalokat és inspirálhatjuk őket arra, hogy szakmát szerezzenek, ami mind az ő, mind a hazai cégek jövőjének biztosítéka”- emelte ki Sára Botond a BFKH főispánja. 

Két öltönyös férfi kezet fog.
A fővárosi kormányhivatal és a budapesti iparkamara közösen járulnak hozzá a fővárosi cégek munkaerő-utánpótlásának biztosításához.
(Fotó: 123rf )

A budapesti kamara felismerte, hogy a szakmatanulás népszerűsítése meghatározó a hazai szakemberhiány kezelésében. Pályaorientációs szakembereik ezért is dolgoztak együtt évek óta Budapest legnagyobb pályaválasztási kiállításának szervezőivel. Az együttműködés idén teljesedett ki azzal, hogy a Szakmázz! Budapest-en és a kapcsolódó egyéb pályaválasztási rendezvényeken összesen 19 ezer pályaválasztás előtt álló diák vett részt, míg a különböző közösségi felületeken átlagosan több, mint 60 ezer fiatalt értek el havonta. 

https://youtu.be/xeltABawgNE?feature=shared

Nagy Elek, a BKIK elnöke a kamara által kiadott közleményben rámutatott arra, hogy a fővárosi vállalkozások eredményességének előfeltétele az elkötelezett és a jól képzett munkaerő. A fővárosi kormányhivatallal való együttműködés révén pedig még eredményesebben támogathatják Budapest gazdaságának erősödését.

A megállapodás értelmében a kormányhivatal segíti majd a kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályai és a velük kapcsolatban álló munkáltatók tájékoztatását a BKIK pályaorientációhoz és szakképzéshez kapcsolódó szolgáltatásairól, míg a budapesti kamara a munkáltatói oldal bekapcsolását segíti majd a kormányhivatal közreműködésével megvalósuló projektekbe – tájékoztatott a budapesti kamara.

Munka mellett is lehetőség van a tanulásra. A BKIK kisokossal segíti a felnőttek szakma választását. Ha kívácsi vagy, hogy milyen keretek között lehet felnőttként szakmát tanulni olvasd el a témához kapcsolódó cikkünket!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.