Miért tartja egyre több tinédzser menőnek a tetoválást?

Szerző: | 2023. december. 6. | Egészség

Vigyázzatok, nehogy később megbánjátok döntéseteket! (Fotó: 123RF)

A tetoválást a történelem korábbi szakaszaiban elsősorban arra használták, hogy az emberek kifejezzék, hogy egy bizonyos csoportnak vagy törzsnek a tagjai. Ma már azonban a fiatalok nagyrésze pusztán divatból aggatja tele magát a legkülönbözőbb motívumokkal, amit később sokszor megbánnak.

Ki viselte a legrégebbi ismert emberi tetoválást?

Nem más, mint a körülbelül 5400 éve meghalt Ötzi, akit az Alpokban találtak meg hóba fagyva 1991. szeptember 19-én. Az ókori korból is rengeteg tetoválást találtak a régészek, elsősorban egyiptomi női múmiákon.

Tehát a tetoválás művészete egészen az őskorig visszavezethető. Azonban időszámításunk előtt teljesen más jelentéssel bírt, mint ma. Elsősorban azt jelképezték vele, milyen törzsbe tartozott az illető, esetleg milyen eredményeket ért el, vagy hol helyezkedett el az adott kor a hierarchiájában.

A mai korban is tetováltatnak még az emberek ilyen indíttatásból?

Igen. Elsősorban Új-Zélandon és Afrika egyes területein jellemzőek a törzsi tetoválások, de a Hawaii-szigeteken és Ázsia bizonyos területein is szép számban előfordulnak.

Mik a törzsi tetoválások elterjedt és közismert válfajai?

  • Hawaii tetoválások
  • Maori tetoválások
  • Szamoai tetoválások

Mi a helyzet ezzel szemben ma Amerikában és Európában?

Ezeken a kontinenseken elsősorban divattá – vagy nevezhetjük úgy, hogy az önkifejezés egy bizonyos formájává – vált a tetováltatás.

Ez elsősorban a médiának köszönhető.

Annak, hogy igazi A-listás hollywoodi hírességeken sorra jelentek meg a különböző motívumok. Többek között számos tetoválás borítja Angelina Jolie, Johnny Depp, Justin Bieber, Ariana Grande, Tom Hardy, Dwayne Johnson, Jason Momoa vagy éppen Megan Fox testét.

De nem muszáj a tengerentúlra kitekinteni, idehaza is szép számban találunk tetovált sztárokat: Istenes Bence, Miller Dávid, Tóth Andi, Marics Peti, Tóth Gabi, Frohner Fecó… és még hosszan lehetne a sort folytatni.

A tinédzserekre mindig is jellemző volt, hogy utánozni próbálták példaképeiket.

Mivel az utóbbi években a hírességek divatba hozták a tetoválásokat, azok nagymértékben elterjedtek a hazai fiatalok körében is. 

A 18-30 éves korosztály 25 százalékának már van valamilyen tetoválása. Pár éven belül ez a szám eléri a 40 százalékot. Ez rendkívül gyors ütemnek ígérkezik. Érdekes módon a fiatal nők tetováltatnak inkább, az arányt tekintve 65 százalékot képviselnek.

Vigyázz, később nehogy megbánd a tetoválást! (Fotó: 123RF)

Korhatár

Magyarországon 16 éves kortól lehet törvényesen tetováltatni, nyilván csak szülői beleegyező nyilatkozattal. 18 éves kortól már nincs szükség nyilatkozatra.

Miért kell nagyon megfontolni, hogy tetovált legyél?

Elsősorban azért, mert felnőtt korodban számtalan munkalehetőségtől eleshetsz, ha látható helyen van a tetkód. „Magasabb körökben” azért még mindig van egyfajta előítélet a tetovált emberekkel szemben. A művészvilágban természetesen ez abszolút nem igaz, de bírókon, államtitkárokon vagy minisztereken, valljuk be, nem igazán látunk tetoválást sosem.

Ez nem véletlen.

Előfordulhat még, hogy nem megfelelő szakemberhez mész. Kiválasztsz egy számodra tetsző idegen nyelvű feliratot, a tetoválóművész felvarrja rád, aztán csak később szembesülsz azzal, hogy valójában mit is „viselsz”. Így járt például Ariana Grande, akinek megtetszett két kínai karakter, majd később a rajongói közölték vele, hogy az szerepel a kezén, hogy japán stílusú amerikai grillsütő.

A másik leggyakoribb hiba, ha magadra varratod az éppen aktuális szerelmed nevét. Ez elég kínossá tud válni, miután szakítotok. Ismét egy világsztár példájával élve: így járt Justin Bieber. A karjára tetováltatta első szerelmének – Selena Gomeznek – a képét, ráadásul angyalnak ábrázolva, és ezt később ráadásul csak árnyaltatni tudta. Feltételezhetően ennek a felesége – Hailey Bieber – a mai napig nem örül.

Tehát jól gondold meg a tetoválást, és ha már mindenképp szeretnél viselni egyet, járd körbe alaposan a témát, nehogy később megbánd!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó