Thinking day – a cserkészet megalapítójának születésnapja

Szerző: | 2024. február. 22. | Kikapcs

Cserkész egyenruhás lányok ülnek egy kötözött fa szerkezeten csoportképhez.

Február 22-én ünneplik a cserkészek a világ minden táján a Thinkig day-t, mivel 1857-ben ezen a napon született Bi-Pi. Hogy ki volt Bi-Pi és mi is a cserkészet, arról itt olvashattok.

Bi-Pi a cserkészet megalapítója

A cserkészet alapítója – egy angol katonatiszt – Robert Baden-Powell (Bi-Pi) 1857 február 22-én született. Afrikában volt katona, és onnan visszatérve az Egyesült Királyságba 1907-ben Brownsea szigetén tábort szervezett kamasz fiúknak. Az itt szerzett tapasztalataiból megírta a Cserkészet fiúknak (Scouting for boys) című könyvét, aminek köszönhetően a cserkészet gyorsan elterjedt a világon.

A cserkészet a legnagyobb ifjúsági mozgalom

A cserkészet ma a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma, mely több mint 200 országban működik.

A cserkészet egy önkéntes, vallásos, politikamentes ifjúsági mozgalom, a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. Alapelvei az önkéntesség, a közösség, a szabadság és a felelősség fontosságát hangsúlyozzák. A célja, hogy segítse a fiatalok személyes fejlődését, hogy aktív és felelősségteljes állampolgárokká váljanak.

A cserkészet tevékenységei változatosak, és a természetjárás, túlélési technikák mellett a közösségi szolgálat és a kulturális tevékenységek is fontosak. A cserkészet nemcsak a fiatalok számára kínál fejlődési lehetőségeket, hanem az egész társadalomra is hatással van, például a közösségi szolgálat révén.

Cserkészek kézműveskednek az erdőben.
A cserkészet tevékenységei változatosak, és a természetjárás, túlélési technikák mellett a közösségi szolgálat és a kulturális tevékenységek is fontosak. (Fotó: MCSSZ fotók)

A magyar cserkészet

Magyarországon a cserkészet az 1910-es években jelent meg, majd 1912. december 28-án megalakult a Magyar Cserkészszövetség. A magyar cserkészet kiemelkedő alakjai közé tartozott többek között Sík Sándor és Teleki Pál is.

A Magyar Leánycserkész Szövetség 1923-ban alakult meg. 1949-től hivatalosan nem lehetett cserkészkedni az országban, de a cserkészek titokban továbbra is tevékenykedtek egyházi szervezetekben és civil klubokban. 1989-ben újjáalakult a Magyar Cserkészszövetség és ekkor már vegyes fiú és lány őrsöket is tartalmazó csapatok is alakultak.  

A Magyar Cserkészszövetségnek ma már több mint 200 csapatban több mint 14 000 tagja van, ezzel a létszámmal pedig a legnagyobb magyarországi ifjúsági szervezet. Tagjainak többsége 30 év alatti fiatal.

A cserkészet módszertana

Nomád tábor, a cserkészet fontos része, cserkész őrs ül az erdőben és szabad tűzön főznek.
A táborozás nomád jellegű, ahol mindent maguknak építenek fel a természetben talált anyagokat felhasználva, közösen, csapatmunkával. (Fotó: MCSSZ fotók)

A mozgalom egyik fontos alegysége a csapat. A csapatok azok az egységek, amelyek területileg összetartják a cserkészeket. Egy csapat létszáma nagyon változó lehet, a 10-20 fős létszámtól egészen 400 fő fölöttire is terjedhet.

A cserkész mozgalom és ezzel együtt a csapatok legkisebb egységei is az őrsök, amelyek korosztályos csoportok. Cserkészcsapatonként eltér, hogy pontosan kik tartoznak egy őrsbe, és hány tagjuk van. Általában egy évfolyamba járó fiúk/lányok alkotnak 1-1 őrsöt 4-12 fővel.

Az őrsöket őrsvezetők vezetik, akik vezetőképzésen részt vett ideálisan 4-5 évvel idősebb fiatalok. Tehát fiatalok vezetik a fiatalokat. Ezzel is elősegítve, hogy a serdülők örömmel csatlakozzanak, hiszen itt nem felnőttek irányítják őket. 

Az őrsök hetente találkoznak, tartanak gyűléseket. A gyűléseken játszanak és beszélgetnek. A gyűléseken kívül együtt mennek  kirándulni és egyéb programokra is. A táborokban pedig őrsileg alszanak együtt egy sátorban.

Cserkésznyakkendős egyen pulóveres cserkészek pózolnak csoportképhez.
A sok közös élmény és találkozás hatására az őrsök szoros közösséget képeznek, és életre szóló barátságok születhetnek benne. (Fotó: MCSSZ fotók)

A táborozás nomád jellegű, ahol mindent maguknak építenek fel a természetben talált anyagokat felhasználva, közösen, csapatmunkával. Itt jelenik meg leginkább a cselekedve tanulás, ami a cserkészmódszer egyik nagyon fontos eleme, hiszen ilyenkor a gyerekek észre sem veszik, hogy mennyi mindent megtanulnak.

A sok közös élmény és találkozás hatására az őrsök szoros közösséget képeznek, és életre szóló barátságok születhetnek benne.

Nyitókép forrása: MCSSZ fotók

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Nyereményjáték

Promó

Promó