Tudományos tehetséggondozó program indul középiskolás lányoknak

Szerző: | 2023. szeptember. 26. | Iskolák

matematikai egyenlet egy füzetlapon ceruzával és radírral

Középiskolás lányoknak indít ingyenes tehetséggondozó programot a CETIN Hungary Zrt. és a Nők a Tudományban Egyesület (NATE). A programba matematikát kedvelő 11. évfolyamos középiskolás lányok jelentkezését várják 2023. szeptember 28-ig.   

 Magyarországon 45 százalék feletti a nők foglalkoztatási aránya azonban a technológiai területen ennél jóval alacsonyabb, még a 14 százalékot sem éri el. A CETIN Hungary Zrt. kutatási eredményei is azt mutatják, hogy kevés lány választja hivatásként a műszaki-technológiai területet. A tehetséggondozó programmal a kedvezőtlen mutatókon szeretnének javítani.

Mit kínál a meghirdetett tehetséggondozó program?

A program a pályaválasztás előtt álló, 11. évfolyamos lányoknak szeretne alternatívát mutatni a műszaki, technológiai területen elérhető karrierutakról. A cél elérése érdekében a program keretében a matematikai készségek és a digitális kompetencia fejlesztés mellett, a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika lehetőségeit ismerteti meg a programban résztvevőkkel, ezzel támogatva a pályaorientációt.

Nemcsak az ismeretek átadása a cél

Az egyéves programban meghatározó a középiskolás lányok egyéni és csoportos mentorálása is, amelynek során a sikeres pályaválasztáshoz majd a választott területen való érvényesüléshez szükséges készségek fejlesztésére fókuszálnak. A programban részt vevő szakemberek a szakmai tudás átadása mellett a magabiztosság, a tudatosság és a nagyobb önbizalom kialakításában is segítik a tehetséggondozó programban részvevő fiatal lányokat.

Fiatal lány egy matematikai képletekkel teleírt tábla előtt gondolkodik.
A tehetséggondozó program a nők karrierépítését szeretné ösztönözni, ehhez pedig már középiskolában fel kell kelteni az érdeklődést, és fejleszteni az erre nyitott lányoknál a továbbtanuláshoz fontos tárgyakat és az önérvényesítéshez szükséges képességeket. (Fotó:123rf)

Miért érdemes a tehetséggondozó programba jelentkezni?

 • a résztvevők élményeket és használható tudás kapnak
 • a foglalkozásokon különböző STEM területek összekapcsolása történik, amely évközben néhány egymástól független modul formájában is megvalósul – hóesés szimulálása Processingben, függvényanalízis GeoGebra-val, exponenciális folyamatok és jelentőségük a valóságban pl. vírus terjedésének modellezése, adatvizualizáció, faktoranalízis stb.
 • az intézménylátogatások alkalmával különböző STEM-szakmák megismerésére adódik lehetőség
 • a résztvevők segítséget kapnak a későbbi tanulmányi terület kiválasztásához
 • a program elvégzéséről oklevelet kapnak a résztvevők

A tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya végtelenül szép és izgalmas – szeretnénk elérni, hogy az ebben rejlő óriási lehetőséget a fiatal lányok is észrevegyék.

fogalmazott Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke.

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

Az október 10-én induló programba szeptember 28-ig online jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni. Mivel a résztvevők létszáma korlátozott, a programba kétlépcsős folyamat útján lehet bejutni. A sikeres pályázat kitöltése után a jelentkezők személyes meghallgatására kerül sor, ahol döntenek ki vehet részt a STEMpowered programban.  A meghallgatást 2023. október 3-án, online formában bonyolítják a szervezők.

A tehetséggondozó program menetrendje

A foglalkozások lebonyolítására keddenként, az online térben kerül sor, de lesznek olyan foglalkozások is, amelyeken személyesen meg kell jelenni a programba bekerült lányoknak.

 • Nyitóesemény – 2023. október 10.
 • Csapatépítő az őszi szünetben – 2023. október 31.
 • Csapatépítő és személyiségfejlesztő tréning a téli szünetben – 2024. január 5.
 • Félévi csapatépítő minitábor – 2024. február 16-17.
 • Csapatépítő és személyiségfejlesztő tréning – 2024. március 28.
 • Évzáró tábor – 2024. június végén.
 • Intézménylátogatások, amelynek időpontjait az esemény előtt egy hónappal közlik a tehetséggondozó program megvalósítói.

További információkért látogass el a STEMpowered tehetséggondozó program honlapjára.

Mennyire vagy jó kémiából? Kattins a kvízünkre és teszteld a tudásod!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó