Üdítőital, ecet és élesztő – Az erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő

Szerző: | 2023. október. 26. | Mi leszek?

A képen egy férfi látható sörgyári környezetben.

Mi a közös az üdítőitalokban, a sörben, az ecetben és az élesztőben? Elsőre úgy tűnhet, hogy semmi, pedig mindegyik az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő közreműködésével készül.

Erjedésipar és üdítőital-gyártás

Az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő feladatai közé tartozik az üdítőital-gyártás, a sörgyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, pedig termékeit napi szinten fogyasztjuk. Erjedésen alapul az ecet és az élesztőgyártás is. Emellett a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik.

Az erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő feladata a gyártási folyamatok elvégzése az alapanyagok előkészítésétől a kész termékek raktározásáig. Képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására.

Betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági előírásokat. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza.

Az üdítőitalok gyártása

Az üdítőitalokat szinte mindenki szereti, hiszen frissítőek, a szénsavnak köszönhetően kellemesen felpezsdítenek, édes ízükkel pedig sok rajongót szereztek maguknak az évek során.

Az üdítőitalok gyártása egyszerűbb folyamat, mint ahogy elsőre elképzelnénk, titokzatosságát a cégek saját receptjei adják. A szénsavas üdítők négy fő alkotóeleme a cukor vagy édesítőszer, a víz, az ízesítőszer és a szén-dioxid.

A gyártás során kétféle cukrot használnak: az egyik a mindenki által ismert kristálycukor, a másik az izocukor, ami a kukorica keményítőjéből előállított szirup. A cukormentes üdítőitalok készítésénél ezzel szemben különböző édesítőszereket használnak, ilyenek például az aszpartám vagy az aceszulfám-K.

Üdítőitalok gyártásához kizárólag kezelt, tisztított vizet használnak, amelyet városi hálózatról vagy kútból nyernek. Ezt a vizet több lépésben szűrik, tisztítják és fertőtlenítik. Az ízesítőszer és a színezőanyag sokféle alapanyagból készülhet, többek között gyümölcsléből, aromákból vagy növényi kivonatokból.

Az üdítőital gyártása egyszerűbb folyamat, mint ahogy elsőre elképzelnénk, titokzatosságát a cégek saját receptjei adják. (Fotó: 123rf)

Első lépésként a feloldott cukrot, a kezelt vizet és az ízesítő- és színezőanyagot megfelelő arányban összekeverik, így készül a szirup. Ezt a szirupot aztán meghatározott mennyiségű vízzel hígítják, majd hozzáadják a szén-dioxidot. Az így elkészült italt palackba tölti és lezárja a töltő- és zárógép.

A palackot ellenőrzés után a címkézőgép címkézi fel. A már kész palackok egy szállító-pályán a csomagológépbe kerülnek, ahol csomagokká rendeződnek. A gép körbeteker a csomagok körül egy fóliát, ami hő hatására a csomagokra zsugorodik – innen származik a „zsugor” elnevezés. Az elkészült csomagok raklapra kerülnek, majd a raktárban várják, hogy a boltokba szállítsák őket.

Erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő képzés

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

Ha jó az állóképességed, szabálykövető vagy és kiemelkedő színlátással és ízérzékeléssel rendelkezel, ezzel a szakmával az összetett ismereteknek köszönhetően keresett munkaerővé válhatsz.

A szakma elsajátítására Villányban a Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban és Budapesten a Közép-magyarországi ASzC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban van lehetőséged.

A szakma részletes és szakszerű leírását az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán találod.

Ha érdekel az élelmiszeripar ágazat, érdemes megismerkedned a bor- és pezsgőgyártó technikus és szőlész-borász szakmákkal is.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.