A víz világnapja – Az élet forrása

Szerző: | 2024. március. 22. | Egészség

Világszerte minden évben március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, melynek célja ráirányítani a figyelmet az édesvíz fontosságára és fenntartható kezelésére. 

A víz nem csupán egy fizikai elem a Földön, hanem az élet egyik alapvető építőköve, amire minden élőlénynek szüksége van.

Földünk kétharmadát borítja víz, azonban ennek csak egy kis része édesvíz. Vízkészleteink végesek és sérülékenyek. Az éghajlatváltozás, az ipari tevékenységek, a szennyezés és az emberi túlfogyasztás mind hozzájárulnak az édesvízkészletek csökkenéséhez és szennyeződéséhez.

Beszéljünk a víz fontosságáról!

A víz világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és az édesvízkészletek fenntartható kezelésére. Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy világszerte beszéljünk a víz fontosságáról, az édesvízkészletek veszélyeztetettségéről, valamint azokról a lépésekről, amelyeket mind egyénként, mind közösségként vagy országként megtehetünk annak érdekében, hogy megóvjuk és fenntarthatóan kezeljük ezt az alapvető erőforrást.

A világnapot 1992-ben kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

Víz a békéért

A 2024. évi víz világnapjának mottója: Víz a békéért. A víz fontossága és szerepe világosan látszik mind a béke, mind a konfliktusok terén. Ha korlátozott vagy szennyezett, az komoly feszültségeket okozhat közösségek vagy országok között. Ennek ellensúlyozására együttműködésre és igazságos vízelosztásra van szükség.

Az éghajlatváltozás és a népességrobbanás további nyomást gyakorolnak a vízkészletekre, így elengedhetetlen az országhatárokon átívelő együttműködés az édesvízkészletek megóvása érdekében.

A víz nem csupán egy kihasználandó erőforrás, hanem alapvető emberi jog, melyhez mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést. A víz világnapjának üzenete összefogásra és cselekvésre ösztönöz, hogy biztosítsuk a béke és a virágzó jövő alapjait.

Víz
A víz az élet egyik alapvető építőköve, amire minden élőlénynek szüksége van. Nem csupán egy kihasználandó erőforrás, hanem alapvető emberi jog, melyhez mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést. (Fotó: canva.com)

Márciusban fontos szerepet kap a környezettudatosság

Március hónapban nem csak a víz fontossága, hanem az energiatakarékosság is előtérbe kerül. Március 6. az energiatakarékosság világnapja, ami évről évre arra ösztönzi az embereket, hogy környezettudatosabb életmódot éljenek, hiszen az élhető jövő megteremtése mindannyiunk közös érdeke.

Az energiatakarékosság világnapját hazánkban 24 éve, 2000 óta tartjuk számon. Célja, hogy a közösség érdekében cselekvésre ösztönözze az egyént, felhívva a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel sok energiát takaríthatunk meg. 

Kis lépések egy nagyobb cél érdekében

Ahhoz, hogy a mindennapok környezetkímélőbbek legyenek, új szemléletre, tudatosságra és takarékosságra van szükség. A legfontosabb az, hogy felismerjük a fenyegető problémát, és kis lépésekkel, a magunk egyéni módján is tegyünk lépéseket egy élhetőbb jövő megteremtéséért. 

Az egyik, amit érdemes végiggondolnunk, az a fűtés kérdése. A komfortérzetünkhöz általában a 20-21 fok elegendő, nem szükséges túlfűteni a lakásokat. Fontos, hogy otthonunk megfelelő szigeteléssel rendelkezzen, hiszen a megfelelő ajtó- és ablakszigeteléssel már 15-20 százalékot is megtakaríthatunk a fűtési energiából.

Fontos, hogy az ivóvízzel is takarékosan bánjunk! Az, hogy a csepegő csapokat meg kell javítani, és hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet például fogmosás közben, mindenki számára egyértelmű. Széles körben elterjedtek a víztakarékos csapok, szűrők és zuhanyfejek, amikkel a vízfelhasználásunkat csökkenthetjük, de az interneten kutakodva sokat olvashatunk az úgynevezett szürkevíz felhasználásáról is.

Gondoljuk át háztartásunk áramfogyasztását is! Amikor nem használjuk a készülékeket, érdemes áramtalanítani azokat, ugyanis egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása éves szinten közel 2 hónapnyi villanyszámláért felel. 

Tudtad, hogy a mosogatógép használatával kevesebb energiát és vizet fogyasztasz, mintha kézzel mosogatnál? Kattints a linkre, és olvasd el az Uniside energiatakarékos tippjeit!

Kíváncsi vagy, hogyan történik a papír, a PET palack vagy az alumínium doboz újrahasznosítása? Korábbi cikkünkből ez is megtudhatod:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.