Zöld Kód – Kódolj a holnapért! Fenntarthatósági ötletpályázat 2024

Szerző: | 2024. február. 19. | Egészség

Zöld háttéren robot rajzok és növények.

Holnap, február 20-án, lesz a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! Fenntarthatósági ötletpályázat benyújtásának határideje.

A Zöld Kód ötletpályázat

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Skool közösen hirdette meg az idei Zöld Kód ötletpályázatot, melynek fókusza a fenntartható jövő és a robotika közötti kapcsolat megteremtése.

A pályázat célja, hogy ösztönözze a digitális világ iránt érdeklődő és innovatív gondolkodású 8-12. évfolyamon tanuló diákokat és szüleiket/tanáraikat a kreatív alkotásra a robotika és a kódolás területén, miközben kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatósági témákra.

A pályázaton részt vehetnek Magyarországon 8-12. évfolyamon tanuló diákok, 3 fős csoportokban, akiknek nincs szükségük előzetes informatikai tudásra vagy tapasztalatra.

A pályázatban résztvevő csapatoknak egy bemutatkozó videó elkészítése mellett egy maximum másfél perces YouTube-ra feltöltött videóban kell bemutatniuk ötletüket. A videó bármilyen kreatív formában készülhet, akár Scratch– vagy TikTok-videó is lehet. Az a lényeg, hogy a videóból világosan kiderüljön, mi is az ötlet, mi benne az innováció, és hogy a zsűri megismerhesse a csapatot.

Öt zöld, fenntarthatósági téma

A pályázati felhívás öt különböző fenntarthatósági témában várja az ötleteket, melyeket robotok tervezésére kell fordítaniuk. Ezeknek a robotoknak az a céljuk, hogy az élet bármely területén támogassák a fenntartható jövőt.

Az ötletpályázat során a diákoknak az alábbi kategóriák valamelyikében kell megálmodniuk és megvalósítaniuk a jövő robotjait:

1. Minőségi oktatás: Hogyan lehet az oktatást és tanulást elérhetőbbé, könnyebben kezelhetővé és érthetővé tenni? Milyen új eszközök és applikációk segíthetik ezt a folyamatot? 

2. Egészség és jóllét: Hogyan segíthet a technológia az emberi egészség megőrzésében, gyógyulásában és a sportban? Milyen innovációk segíthetnek a betegségek csökkentésében és az egészséges életmód elősegítésében?  

3. Fellépés az éghajlatváltozás ellen: Hogyan lehet az egyéni innovációval hozzájárulni a globális felmelegedés megállításához és a környezet védelméhez?

4. Fenntartható városok és közösségek, közlekedés: Milyen lehetőségek rejlenek az okos városokban és hogyan lehet a technológiát a hétköznapi élet szolgálatába állítani? Hogyan alakíthatók át közlekedési eszközeink a fenntarthatóság jegyében? 

5. Tiszta víz, alapvető köztisztaság: Milyen módon lehetne segíteni a vízvédelemben és a hulladékgazdálkodásban?

A döntő

Az öt legjobb ötletet a szakmai zsűri kiválasztása után a döntőben személyesen megvalósítják, ahol a csapatok életre kelthetik és megépíthetik a tervezett robotokat.

A döntőben résztvevő csapatoknak összesen 3.000.000 forint értékű tárgynyeremény/program élmény nyerhetnek.

A pályázat benyújtásának határideje 2024. február 20. A részletes pályázati kiírást az alábbi linken lehet elérni. Ha pedig még többet szeretnél megtudni a pályázatról látogasd meg a Vodafone Magyarország Alapítvány E-iskola honlapját.

Ez az ötletpályázat lehetőség ad arra, hogy a fiatal generációk megmutassák kreativitásukat és elkötelezettségüket a fenntarthatóság és a technológia iránt, egyúttal értékes tapasztalatokat szerezve a csapatmunkáról és az innovációról.

Ez is érdekelhet:

Nyitókép forrása: Vodafone Magyarország Alapítvány facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.