2000-nél is több programmal vár a Kutatók Éjszakája!

Szerző: | 2023. szeptember. 28. | Fősodor

A képen egy kutatólabor látható, amelyben emberek dolgoznak

2023. szeptember 29-30-án rendezik meg hazánkban a Kutatók Éjszakáját. A rendezvénysorozat Európa-szerte nagy sikerekkel valósult meg, és 17 éve jelent meg először Magyarországon. Az idei évben hazánk 46 településén több mint 160 intézmény kínál 2000-nél is több programot az érdeklődőknek 10 tudományág területén.

A Kutatók Éjszakája

17 esztendeje minden év szeptember utolsó péntekén (és néhány éve szombatján is) a kutatóintézetek, egyetemek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok, hatósági laboratóriumok megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie kezdeményezte, és a programok célja, hogy közelebb hozza a közönséghez a tudományos kutatás folyamatait, munkáját, népszerűsítse a kutatói munkát. Kiemelt cél, hogy bemutatásra kerüljenek a kutatási projektek, azok eredményei, hatásai a mindennapi életre, és felkeltsék a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatói pálya iránt.

A képen egy laborban egy férfi öt üvegből kék folyadékot egy kémcsőbe
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat célja a kutatási területek népszerűsítése, az új kutatási eredmények hasznosságának bemutatása (Fotó: 123rf.com)

A Kutatók Éjszakája megjelenési lehetőséget biztosít a hazai fejlesztői szférának, egyben elősegíti az oktatási intézmények és a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését is.

Programok a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakáján a látogatók szórakoztató és inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül ismerkedhetnek meg a tudományos kutatások új eredményeivel. Legyen szó a természettudományokról, a műszaki tudományokról, az orvostudományokról vagy az agrártudományokról, esetleg a társadalomtudományokról, a bölcsészettudományokról vagy a művészetekről, a Kutatók Éjszakáján biztos, hogy találsz számodra érdekes és vonzó programot.

A szervezők készülnek előadásokkal, workshopokkal, gondolatindító beszélgetésekkel, kiállításokkal és tárlatvezetésekkel, érdekes kísérletekkel, helyszínbejárásokkal, például laborlátogatásokkal, bemutatókkal, versenyekkel, filmekkel, kreatív foglalkozásokkal. Az idei évben a szervezők nem csak a személyes jelenlétet igénylő előadásokkal várják az érdeklődőket, hanem az online térben is elérhetővé teszik néhány programjukat, illetve hibrid programokat is szerveznek, amelyek mind személyes jelenléttel, mind online módon elérhetők lesznek a közönség számára. Országszerte 46 városban érhetők el a programok, amelyekről az itt elérhető keresőben tájékozódhatsz. A rendezvényen résztvevő intézmények listája itt olvasható el.

A képen egy gyártósor látható robotkarokkal
A Kutatók Éjszakáján lehetőség van laborokba, gyárakba, kutatói területekre belépni, és megnézni az ott folyó munkát (Fotó: 123rf.com)

Ami a legfontosabb, hogy minden program ingyenesen látogatható, bár néhány rendezvényelem esetében előzetes regisztráció szükséges. Ennek az az oka, hogy van olyan terem, például laborok, egyéb helyszínek, amelyek befogadóképessége korlátozott. Így érdemes előre tájékozódni, és ahol a szervező feltüntette a regisztrációs kötelezettséget, ott érdemes mielőbb jelentkezni a programra. A regisztráció itt érhető el.

A 2023-as évet a Készségek Európai Évének nyilvánította az Európai Bizottság. Erről korábbi cikkünket itt olvashatod el.

A Kutatók Éjszakája többek között a STEM területek fontosságára, eredményeire hívja fel a figyelmet. A matematikai, műszaki és természettudományi kompetenciák egyébként kulcskompetenciák, amelyekről már írtunk egy cikket, ami itt érhető el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó