Czomba Sándor: szakképzéssel a munkanélküliség ellen

Szerző: | 2023. szeptember. 28. | Munka

szakmunkás fiatal műhelyben dolgozik

A szakképzés egyik a legfontosabb célja a munkanélküliség megelőzése. Olyan piacképes szakmát kell a fiatalok kezébe adni, amivel tudnak, akarnak és képesek lesznek dolgozni – hangsúlyozta Czomba Sándor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Szolnokon.

Czomba Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal által szervezett kétnapos Pályaválasztási kiállítás első napján. Elmondta, hogy amíg van magyar munkaerő addig magyarokkal kell feltölteni a hazai cégek álláshelyeit.

Az elmúlt időszak alapján egyértelmű, hogy a cégek alapvetően magyar munkatársakat keresnek, csak „sajnos fogytán van a használható, hadra fogható magyar munkaerő”. Ezért kell mindent megtenni, segíteni minden eszközzel, lehetőséggel a jelenleg munka nélkül lévő embereket –

emelte ki az államtitkár.

Czomba Sándor a fiatalok helyzetéről elmondta, hogy míg 2013-ban a vármegyében 3500 regisztrált pályakezdő álláskereső volt, idén nyáron már 750-re csökkent a számuk. Ez még mindig sok, de érezhető a javulás – jegyezte meg. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok piacképes szakmát válasszanak.

Czomba Sándor biztatta a vállalkozásokat, hogy türelemmel és kitartással keressék a magyar munkaerőt. A duális képzés adta lehetőségeket maximálisan ki kell használni, a szakmát igazán éles körülmények között, éles helyzetben lehet megtanulni – mondta az államtitkár.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán a megnyitón arról beszélt, hogy fontos a munkaalapú társadalom tovább építése, megerősítése. A vármegyében a szakképző intézményekkel, az általános iskolákkal jó kapcsolatot ápolnak, a régióban is versengenek a munkáltatók a szakképzett munkaerőért – mondta.

A szeptember 27-28. között megrendezett Pályaválasztási kiállítás az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóknak, szüleiknek és a pedagógusoknak nyújt információt a pályaválasztásról. Az eseményen bemutatkoznak a megyei középfokú oktatási intézmények, valamint lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalok megismerjék az egyes foglalkozásokat, és betekintést nyerhetnek abba, hogy mivel foglalkoznak az egyes szakmák képviselői.

Fiatal lány fest az oktató iránymutatása szerint.
Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében javultak a munkanélküliségi mutatók. A statitsztikák szerint a pályakezdők körében is kevesebb a regisztrált munkanélküli fiatal. (Fotó:123rf)

Tagai Dóra, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. HR-vezetője arról beszélt, hogy Debrecenben, Győrben és Budapesten erősek az egyetemi kapcsolataik. Szoros együttműködésben dolgoznak a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégiummal, a pár éve indított duális képzés nagyon jól funkcionál. Több mint száz diákot rotációs képzésben tudtak fogadni az évek során, valamint több mint negyven diák vett, illetve vesz rész a duális képzésben. Közül sokakat foglalkoztatnak már, mások tovább tanulnak egyetemeken. A szakember bátorította a fiatalokat a műszaki képzésben való részvételre.

MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.