A szervizdíj fogalma már közel 18 éve velünk van, de még mindig sokan nem értik, mit is jelent tulajdonképpen ez a tétel a számlán. A 2005-ös bevezetése óta foglalkoztatja az embereket, hogy a szervizdíj mellett kell-e egyáltalán borravalót is adni. Nemcsak a vendégeket osztja meg ez a kérdés, a vendéglátósok körében sincs egyetértés abban, hogy a szervizdíj valójában az árba épített kvázi „kötelező borravaló”, vagy attól teljesen függetlenül fizetendő tétel.
A Pénzcentrum vlogjának, a CashTagnek legújabb adásában ezt a témát járták körbe, ahol nemcsak az utca emberének a véleményét kérdezték meg, hanem megszólaltak a vendéglátásban dolgozók is.
Szervizdíj vagy a vendég lehúzása?
Sokan még a mai napig meglepődnek az éttermi számlákat nézve, hogy az elfogyasztott ételek és italok költségén túl a szolgáltató szervizdíjat is felszámol. Mivel az átlagember nincs tisztában a szervizdíj jogszabályi hátterével, úgy érezheti, hogy ez a tétel gyakorlatilag a kötelező borravalót jelenti.
A borravaló kérdése országonként és kultúránként változó. Egyes országokban teljesen ismeretlen fogalom, míg máshol az udvariasság és a pincér megbecsülésének egyik formája. Abban is eltérően vélekednek az emberek, hogy mekkora mértékű borravalót illik adni. Van aki szerint a borravaló nem is elvárható, mivel az csak olyan esetekben „jár”, ha a vendég kivételesen elégedett a kiszolgálás minőségével. Itthon az általános közvélekedés szerint a teljes számla összegének minimum 10-15 százalékát teszi ki az ideális borravaló, persze van ettől eltérő, gálánsabb vagy jóval szerényebb mértékű is.
Első körben fontos tisztázni, hogy a szervizdíj nem az adott étterem, pub vagy más vendéglátóhely önálló kezdeményezése, hanem jogszabályban lefektetett fogalom, amit pontosan szabályozott a jogalkotó.
Ebben különbözik a szervizdíj a borravalótól
Míg a borravalót teljesen önkéntesen adjuk és az összegét is magunk határozzuk meg, addig a szervizdíj megfizetése egy rögzített tétel, amely a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti. Ez utóbbit mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy vendéglátóhelyre. Ennek a plusz költségnek nincs központilag meghatározott mértéke, így nincs felső határa sem, de a vendéglátósok jellemzően 10 százalékot alkalmaznak. A szervizdíjból minden ott dolgozó részesül, nemcsak a felszolgáló személyzet. Az így befolyt összeg csak bérre fordítható, az alapbér felett fizetik ki a dolgozóknak, de a munkabérnél jóval kedvezőbb az adózása.
A szervizdíj ugyanis másként adózik, az így befizetett összegek munkabérként kerülnek kifizetésre, amely után járulékokat is vonnak. A szervizdíjból ráadásul nemcsak a felszolgálók, hanem a vendéglátóhely egész csapata részesülhet. A borravaló ezzel szemben a bevételt duzzasztja, és többnyire csak a felszolgálók között kerül kiosztásra.
– olvasható a Pénzcentrum oldalán.
Most akkor adjunk vagy ne adjunk jattot?
A borravalónak etikettje van, de ez nem csak egyszerű gesztus a felszolgáló felé. A borravalóval jelezhetjük az elégedettségünket, és emellett motiváljuk is az ott dolgozókat. Akár az ételeinket és italainkat felszolgáló szakember, akár a szakács, a pultos vagy a mosogató, mind embert próbáló, fizikailag extrém módon megterhelő munkát végeznek azért, hogy a vendég a lehető legjobb élménnyel távozzon.
Ha érdekel a vendéglátás a szakember szemével, ne hagyd ki ezt az interjút sem!
30 éve a turizmus-vendéglátás szolgálatában – interjú Fónagy Istvánnal, a váci Fónagy és Walter Vendég- és Borház tulajdonosával