Tervezz te is ökoházat! – Verseny építészeti technikumok diákcsapatainak

Szerző: | 2023. augusztus. 3. | Iskolák

A képen egy építész látható tervezés közben.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kara stratégiai partnerségben a Baranya Vármegyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiumával 3 fordulós öko-építészetről szóló nemzetközi vetélkedőt hirdet építészeti technikumban tanuló 15-19 éves középiskolás diákcsapatok számára.

A 2018-ban, uniós finanszírozásból indult „Tervezz te is ökoházat” elnevezéssel életre hívott országos verseny mára már hagyománnyá vált, amely a leendő építészek szemléletformálására irányul. A jövő épített környezetének alakításáért felelős diákokat szeretné felkészíteni az ökologikus gondolkodásra.

Elsődleges célja, hogy az építész technikusok megismerjék az öko építés aktuális kérdéseit a hagyományos építőanyagok alkalmazási lehetőségeit, a megújuló energiák hasznosítási lehetőségeit, a természet közeli vízgazdálkodást.

A verseny a tudásátadás hiánypótló szerepét is szeretné betölteni, mivel az ökotudatos technológiák megismertetése önállóan nem szerepel a hagyományos tananyagban. Ezért fontos, hogy az építészetet tanuló diákok megismerjék, hogyan lehet ökotudatos modern berendezések által egy épület.

A képen egy öko építészeti technológiával épített ház látható.
Teljesen más lélegző falak között élni, más élettér-minőség jön létre, mint műanyag buborékba csomagolva. (Fotó:123rf)

Megismerhetik a múltban használt építőanyagokat, amelyek a természet károsítása nélkül bomlottak le. Mint például a vályogfalazatot, amely környezetbarát technológiai hatása mellett az épület belső klimatikus állapot megtartása szempontjából is kedvező.

Megtapasztalhatják, milyen építési és karbantartási igénye van egy mai kor szerinti fenntartható energiagazdaságos háznak és egy hagyományos anyagokból megépíthető, de a technológiai folyamatban akár a mai elemeket és eljárásokat is hasznosító épületnek. A versenyben résztvevő diákok maguk fedezhetik fel, a különböző megoldási lehetőségek előnyeit és hátrányait.

A verseny a PTE Műszaki és Informatikai Kara és a Baranya Vármegyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiumának stratégiai partnerségében jött létre. Az építészeti technikumokat célzó innovatív projektet közel 200 projektötlet közül választotta ki az EUTeens4Grenn. A nemzetközi versenyt az EUTeens4Green pályázati kerete közel 8400 euróval támogatja.

A verseny nemcsak a hazai, hanem a határon túli magyar építész technikumban tanuló 15-19 éves fiatalokat is megszólítja. Mentortanárok által összefogott 2-3 fős, diákcsapatok, valamint egyéni versenyző diákok is ingyen nevezhetnek a versenyre.

Iskolánkként akár több csapat is indulhat, egy mentortanár több csapatot is nevezhet. Az első forduló beküldése egyben a nevezést is kiváltja.

A képen egy ház tervrajza található.
Az EUTeens4Greenhoz 197 pályázat érkezett, amelyből 75 projektet támogat a szervezet. Közöttük a „Tervezz te is ökoházat!” című versenyre épülő projektet. (Fotó:123rf)

Az építészeti verseny feladatai és tervezett menetrendje

1. Forduló:

Öko építés, ötletbörze – Tervezz Te is ökoházat! – kreatív feladat

(ötlet ismertetéssel, szakmai leírással, vázlatrajzokkal).

Az első fordulóban egy fiatal (35-40 éves) 3 gyermekes házaspár számára lehet ökoházat tervezni, amely önállóan választott tényleges helyszínre készüljön kb 105 m2 (100-110 m2) hasznos alapterületű nagyságban.

Az alkalmazott anyagok és technológia tetszőlegesen választható.

Értékelési szempontok: egyedi ötlet, esztétikus kialakítás, funkcionális elrendezés, építési és fenntarthatósági költségek.

2. Forduló:

Az öko építészet aktuális kérdései, írásbeli szakmai feladatok, tesztek megoldása – tudományos feladat, illetve az első forduló folytatása, finomítása rajz, makett készítésével.

3. Forduló:

A legjobb csapatok személyes vetélkedése Pécsett, prezentáció keretében a tervezett épület bemutatása és egy ökoház megtekintése és a bent lakók tapasztalatainak megismerése.

 Tervezett határidő

1. Forduló beadási határideje: 2023. december 10.

2. Forduló beadási határideje: 2024. január 30.

3. Forduló, a döntő várhatóan: 2024. március 21-22.

Az eredeti felhívás a linkre kattintva olvasható.

Szereted az építészetet és vonzanak az érdekes épületek? Játssz velünk és töltsd ki az építészeti remekművekből készült kvízünket, amelyből sok érdekességet megtudhatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.