A szőlész-borász feladatai közé tartoznak a szőlőtermesztés, vagyis a szőlő növény telepítése, metszése, nevelése és gondozása egészen a szüretig. A feldolgozás után felügyeli és irányítja az erjesztési folyamatokat, speciális borkészítményeket állít elő. Az új bort javítja és készre kezeli. Részt vesz a laboratóriumi minőségbiztosítási feladatokban és végül ő irányítja a palackozást is. Emellett a szőlész-borász rendelkezik a borturizmussal, bormarketinggel kapcsolatos alapismeretekkel, elvégzi a szakmai adminisztrációt.
Milyen az ideális szakember?
- jó fizikumú, jó állóképességű
- szabálykövető, precíz
- kiváló színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
- megbízható
- betartja a higiéniai és környezetvédelmi előírásokat
- jól ismeri a borhibákat, borbetegségeket, valamint azok megelőzésének, kikezelének módszereit
- hagyománytisztelő
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a bormarketinghez és borturizmushoz szükséges alapismeretekkel
- rendelkezik a szakmai feladatok ellátásához szükséges gépészeti ismeretekkel
- a kisujjában van a borászat mikrobiológiája és a pincehigiénia megteremtése
Speciális rokonszakmák:
- Bor- és pezsgőgyártó technikus
- Erjedés és üdítőital-ipari technikus
- Biogazdálkodó
- Kézműves sörgyártó
- Pálinkakészítő
- Vincellér
- Sommelier
Kiknek ajánlott?
A szőlész-borász szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a szőlő termesztése és feldolgozása, valamint a borkészítési folyamatok iránt.
Mennyi időbe telik a képzés?
3 év (felnőtteknek rövidebb).
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.