Hiányszakmákat népszerűsít a Mészáros Csoporthoz tartozó V-Híd

Szerző: | 2023. szeptember. 11. | Mi leszek?

Vasútépítő mérnök a vasútállomáson

Képzőközponttal támogatja a vasútépítésben dolgozók utánpótlását a V-Híd Zrt. Az idei tanévben 40 diákkal kötöttek szerződést, akik a gyakorlatban is megtanulhatják választott szakmájukat a cég által kialakított képzőközpontban – jelentette be a Mészáros Csoporthoz tartozó társaság.

Több száz gyerek szakmai gyakorlatát támogatnák a jövőben

A nagyvállalatoknak egyre nagyobb kihívást jelent ma Magyarországon szakképzett munkaerőt találni. Különösen igaz ez a vasútépítésre, ahol egy-egy munkafolyamat speciális szaktudást és képességeket igényel. A V-Híd Csoport hosszú távú stratégiájának része, hogy állami oktatási intézményekkel közösen újra népszerűvé tegyen egy-egy hiányszakmát – ígérte a társaság.

 A BMSZC-hez tartozó Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal és a Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikummal közös együttműködésben 40 távközlési technikus, illetve infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmai gyakorlati képzését biztosítják az idei tanévben.  

Az iskolákkal közösen kidolgozott képzésben tizenharmadik évfolyamos tanulók vehetnek részt, akik a közismereti tárgyakból már vizsgáztak, de a szakmájukból még nem. A duális képzésről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Vasúti sínen dolgozót ábrázol a kép.
A V-Híd által megvalósított projekteknek köszönhetően valós munkahelyi környezetben telhet a képzés gyakorlati része. (Fotó:123rf)

A gyakorlati képzés keretében a diákok hetente három napot töltenek majd a nagyobb projekthelyszíneken, így például a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén. A szakképzési szerződést aláírók havi munkabért és béren kívüli juttatásokat kapnak a főállású munkavállalókhoz hasonlóan – ismertette a V-Híd.

Az állami szakképzés és a magánszektor összefogása csökkentheti a munkaerőhiányt és növelheti az ország versenyképességét – idézte a közlemény Sárváry Istvánt, a V-Híd Zrt. vezérigazgatóját, aki kiemelt feladatnak tartja, hogy a most elindult ágazati képzőközponttal vonzóvá tegyék a vasútépítéshez kapcsolódó szakmákat.

További szakmák gyakorlati képzésében is gondolkodik a V-Híd

Lőrincz Andor, a V-Híd Csoport HR igazgatója elmondta, hogy a mostani kettő mellett a következő években még tíz szakma gyakorlati képzése indulhat el a cég kőbányai telephelyén, ahol nemcsak korszerű tanműhely, hanem kollégium is épül majd a vidékről érkező diákoknak.

A V-Híd Csoport tervei szerint olyan szakembereket kíván képezni, akik a szakmai gyakorlat után pontosan értik majd a vasútépítés követelményeit. A legjobb diákokat a szakma megszerzése után is szeretnék tovább foglalkoztatni.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.