Hajózási technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 22. | Közlekedés és szállítmányozás

A képen a hajózási technikus látható.

A hajózási technikus a hajó gépházi és fedélzeti munkáival összefüggő feladatokat látja el, gondoskodik a hajógépüzem üzemképes állapotáról, a gépüzemi felszerelések előkészítéséről, valamint a fedélzeti gépek, navigációs egységek és elektromos berendezések üzemszerű működésének biztosításáról. 

Munkája során kezeli a hajók kikötő berendezéseit. Ismeri az indulási, fordulási, érkezési és vontatmány kezelési, valamint a horgonyzási manővereket, ezek kivitelezésébe be is kapcsolódik. 

Részt vesz az állagmegóvási, karbantartási és javítási feladatokban. 

Feladata még a hajók gépi berendezéseinek ellenőrzése, hibák esetén azok kijavítása. Ügyel a hajó stabilitására, intézi az utasok és a rakomány kezelése kapcsán felmerülő teendőket.

A hajózásra vonatkozó szabályok betartásával naprakészen vezeti a hajó és a személyzet okmányait, kezeli a hajó hagyományos és elektronikus navigációs eszközeit. Vízre teszi és irányítja a szolgálati vagy mentőcsónakot, nyílt vízi mentési feladatokat is végez.

Az ideális hajózási technikus:

  • Felelősségteljes
  • Csoportos munkavégzésnél képes kollégái irányítására 
  • Határozott és önálló személyiség
  • Önfegyelemre képes

Speciális rokonszakmák:

  • Képesített hajós
  • Közlekedésüzemvitel-ellátó technikus

Kiknek ajánlott a hajózási technikus szakma?

A hajózási technikus szakma olyan fiatal számára ajánlott, akit érdekelnek a vízi tevékenységek, a hajótípusok és a hajózási módszerek. Javasolt továbbá azoknak, akiket foglalkoztatnak a különböző gépi berendezések és működésük, a hajók műszaki-technikai felépítése.

A technológiai-műszaki kompetencia elengedhetetlen a működési és karbantartási feladatok szakszerű és balesetmentes elvégzéséhez. Fontos a jó látás, az ép hallás és a teljes térlátás, valamint a jó egyensúlyérzék. A fedélzeten folyó tevékenység irányítása és ellenőrzése csapatmunkát, önfegyelmet és felelősségteljes munkavégzést kíván.

A szakma azok számára is jó választás, akik a továbbtanulást fontolgatják, ők a felsőoktatásban például közlekedésmérnök alapképzésben tehetik ezt meg.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés ideje 5 év (felnőtteknek rövidebb). A közlekedés és szállítmányozás ágazat képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük, keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát!

Promó

Promó