Fazekas Ádám a világ legjobb fagylaltkészítő mestere 2024-ben!

Szerző: | 2024. június. 20. | Kikapcs

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján. A magyar fagylaltkészítő mestert 227 ponttal és három koronával jutalmazták, amivel a nemzetközi dobogó legfelső fokára került.

Málnával ízesített pisztáciafagylalt

A Rómában tartott sajtótájékoztatón Fazekas Ádám málnával ízesített pisztáciafagylaltját (Frutta Di Pistacchio) mutatták be, de a nemzetközi ranglista első helyét nem egyetlen alkotással nyerte el. 

Fazekas Ádám pályafutása során már korábban is jelentős eredményeket ért el. 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig a második helyen végzett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján.

Az idei versenyen több mint ezerkétszázan indultak a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is.

Idén a második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.

Fotó: Fazekas Cukrászda

Kézműves fagylaltozók nemzetközi versenye

A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született Bernardo Buontalenti jóvoltából. Az építészként is ismert Buontalenti 1559-ben „találta fel” a fagylaltot. Azóta az esemény bővítette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban nyolcvan fesztivált rendeztek.

A fagylaltkészítő mesterek világranglistája, a Gelato Festival a Kézműves Fagylalt-, Cukrászati és Péktermékek Nemzetközi Vására (Sigep-IEG Expo) és az ismert fagylaltgép-gyártó Carpigiani ötletéből indult. A cél a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának feltérképezése és megismertetése volt.

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján. (Fotó: Fazekas Cukrászda)

Csak a legjobbak kerülhetnek fel a ranglistára

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri.

Ahhoz, hogy a cukrászok felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon és fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak. Ez biztosítja, hogy csak a legjobbak kerülhessenek fel a ranglistára.

Fazekas Ádám sikere nemcsak személyes diadal, hanem a magyar fagylaltkészítés elismerése is. A hazai fogyasztók körében is egyre népszerűbbek a kézműves termékek, az év fagylaltja és a Balaton fagyija versenyen rendszeresen szerepelnek tehetséges fiatal magyar cukrászmesterek. 

Ha te is szívesen örventeztetnéd meg az embereket különleges édességekkel, érdemes megismerkedned a cukrász szakmával!

Kreatív alkotói tevékenység 

A cukrász szakma egy igazán alkotói tevékenység, amelynek során a szakemberek varázslatos édességekkel örvendeztetik meg az embereket. Legyen szó egyszerű fagylalt- vagy bonbonkészítésről, aprósüteményről vagy grandiózus tortakészítésről, a cukrász nem csupán alapanyagokat kombinál, hanem művészi, kreatív munkát végez. 

Az ideális cukrász tökéletesen érzi az ízeket, kiváló esztétikai érzékkel és kézügyességgel rendelkezik, valamint pontos és kreatív. Kivételesen tájékozott a különleges és hagyományos sütőipari alapanyagok terén, ismeri az aktuális trendeket, és alkalmazza az innovatív technológiai megoldásokat. Magabiztosan használja a tradicionális módszereket és technikákat, mindeközben pedig folyamatosan képezi magát, vágyik a megújulásra. 

Az ő feladata, hogy jeles alkalmakkor, mint a névnapok, születésnapok, esküvők vagy évfordulók, kreációival még emlékezetesebbé tegye ezeket a pillanatokat, ezzel is hozzájárulva az ünnepi hangulathoz.

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése szakképzettség megszerzésével zárul. Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) információ szerint 96 intézmény hirdetett cukrász képzést. Ezek listája ide kattintva elérhető. 

Kiemelt képünk forrása: Fazekas Cukrászda

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó