Így áll az ipari digitalizáció a hazai kkv-k körében

Szerző: | 2024. július. 30. | Fősodor

A hazai vállalkozások reálisan látják, hogy még jelentős mozgástér kínálkozik a hazai vállalati digitalizációs képességek és a digitalizációs érettség növelése terén – derült ki a Makronóm Intézet legfrissebb vállalati kutatásából. Az alábbi cikk 2023. novemberében jelent meg az UNIside ipari digitalizációs kiadványában.

Az eredmények alapján – összhangban a DESI-felmérés 2022. évi adataival – a hazai vállalatok esetén jelentős lemaradás tapasztalható már az alapszintű digitális technológiák alkalmazásában is. Ugyanakkor a korábbi időszak programjainak (például technológiaváltó támogatások) a hatása, a tudás gyakorlati megosztásának (például Modern Mintaüzem Program) széles körben való népszerűsítése, valamint a digitális tematikájú képzések támogatása révén érdemi előrelépés várható a digitalizáció terén a következő időszakban.

Nemzetközi kitekintés

Nemzetközi kitekintésben hazánk jelentős lemaradásban van a digitalizáció, valamint a digitális készségek területén a DESI-felmérés alapján. A kkv-k rendkívül kis arány alkalmazza alapszinten a legújabb technológiákat.

A Digitális Intenzitás Index (DII) alapján Magyarország csak Romániát és Bulgáriát előzi meg EU-s összevetésben, és sereghajtók közé tartozik a digitális készségek területén is, amely jelentős akadályt jelent a digitalizációs szint növelése szempontjából: az alapvető digitális készségeket meghaladó tudásúak aránya kimondottan alacsony EU-s összehasonlításban is.

A digitalizációs folyamatok mélyebb megértése érdekében a Makronóm Intézet felmérést készített 100, többségében feldolgozóipari és kereskedelmi vállalkozás körében.

Vállalkozások digitalizáltsági szintje, forrás: UNIside innovációs kiadvány

Digitalizáció a magyar kkv-knál

A hazai kkv-k körében végzett kutatás rámutatott, hogy a vállalatvezetők az üzleti folyamatok digitalizációs szintjét megfelelőre értékelik, a legnagyobb lemaradást a termelés területén azonosították. Csak a cégirányítók 38 százaléka tartja megfelelőnek a termelési folyamatok digitalizáltságát, míg az az arány az üzleti folyamatok terén 61 százalék.

A vállalkozások ugyanakkor felismerik a digitalizációból származó előnyöket, 10-ből 8 fontosnak tartja a digitalizáció alkalmazását, ennek ellenére az üzleti tervekbe csupán 10-ből 4 cég építi be tudatosan.

A vállalkozások már elkezdték a digitalizációs célú fejlesztéseket: háromnegyedük túl van legalább egy digitalizációhoz kapcsolódó projekt megvalósításán, ahol minden ötödik projektet EU-s forrás igénybevételével finanszíroztak. A GINOP Plusz gyorsindulás keretében technológiaváltó támogatásban részesült cégek esetén kötelező vállalás volt, hogy korszerű vállalati technológiai megoldásokat alkalmazzanak (~2500 kkv). Ennek az eredményei várakozásaink szerint a DESI-felmérésben is meg fognak jelenni. Az OECD 2015-ös kutatása megállapította, hogy a digitalizációba, egész pontosan az adatvezérelt innovációba és adatelemzésbe (pl. Big Data) beruházó vállalatok termelékenysége körülbelül 5-10 százalékkal gyorsabban nő, mint az abba be nem fektetőké.

Azoknak a cégeknek a termelékenysége 5-10 százalékkal gyorsabban nő, amelyek beruháztak a digitalizációba!


Az UNI in&out ipari digitalizációs kiadványa – ami a hazai Siemens Zrt. fő támogatásával készült – a fentihez hasonló témákon túl (amelyek teljes terjedelemben elolvashatók a kiadványban) igen értékes rangsorokat tartalmaz. Mégpedig a digitalizáció terén releváns STEAM* képzési területeken.

E rangsorok az Oktatási Hivatal és a Clarivate megoldásai alapján készültek.

*A STEM a (Science, Technology, Engineering és Mathematics) felsőoktatási képzési területeket jelenti, ám újabban STEAM-ként is emlegetik, mert az A, mint Arts is a rövidítésbe ékelődik, hiszen a digitalizációban is elengedhetetlen a művészeti megközelítés.


Tízből csupán 1-2 kkv kezdte meg e technológiák beépítését

Legnagyobb arányban a felhőalapú infrastruktúrát, a folyamatautomatizációt és a vállalatirányítási rendszereket alkalmazzák a cégek (azaz elsősorban az üzleti folyamatok területén). A legkevésbé elterjedtek az élvonalbeli technológiák alkalmazása: jellemzően 10 jól teljesítő kkv közül csupán 1-2 kezdte meg ezen technológiák beépítését a munkafolyamatokba. Az Eurostat 2022-es DESI-elemzése alapján a magyarországi teljes vállalati szektor 7 százaléka (EU: 14,2 százalék) alkalmaz Big Data-kiértékelést, közülük is jellemzően a nagyvállalatok.

A Makronóm Intézet vállalati kutatásában szereplő, kiemelkedően jól teljesítő vállalkozások közül is mindössze 16 százalékuk alkalmazza, ami azt jelenti, hogy csak a legjobban teljesítő cégeink érik el és haladják meg az uniós átlagot.

Bizakodásra ad okot, hogy a jövőre vonatkozó tervek leginkább a termelési területet célozzák, ahol a legnagyobb a lemaradás: a megkérdezett vállalkozások közel fele tervez végrehajtani digitalizációs célú fejlesztést a következő hat hónapban, elsősorban a termelés területén. A megkérdezett vállalkozások a fejlesztésektől elsősorban időmegtakarítást és a költséghatékonyság növekedését várják, a munkaerő kiváltása kevésbé meghatározó szempont.

A cégek a digitalizációtól főként időmegtakarítást és a költséghatékonyság növekedését várják.


Érdekel a technológia? A digitalizáció friss trendjei? Ez az anyag teljes terjedelmében megtalálható a – már említett – kiadványunkban is!

Itt megtalálod továbbá a STEAM képzési területek listáit is. Benne van az innovációhoz kapcsolódó képesítések, szakmák, a top középiskolák listája is!

Nézz bele az innovációs kiadványunkba, amit nyomtatott verzióban most meg is vásárolhatsz! 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó