A te szakmádat érinti? Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben

Szerző: | 2024. május. 2. | Mi leszek?, Munka

A Képzési és Kimeneti Követelmények (KKK) tartalma, vizsgaleírása, valamint a Programtantervek biztos alapot adnak mind a szakképző intézményeknek, mind a duális képzésben részt vevő gazdálkodó szervezeteknek saját szakmai programjuk, képzési programjuk kidolgozásához.

Most 10 ágazathoz tartozó 26 db szakma KKK-ja módosult. A változással érintett legalacsonyabb iskolai évfolyamtól kezdve felmenő rendszerben a tanév első napjával kerülnek bevezetésre. 

20 db szakma esetében az aktuális módosítások a szakirányú oktatáshoz kapcsolódnak, így a módosított Képzési és Kimeneti Követelmények a 2024/2025. tanév első napjától alkalmazandóak.

Fotó: 123RF

A Kreatív ágazat vizuális alágazat szakmái (6 db) esetében az ágazati alapvizsgát érinti a módosítás, így a 2025/2026. tanév első napjától alkalmazandóak a dokumentumok.

Fentieken kívül 9 db (hosszabb – 6 illetve 4 éves – képzési idejű) szakma Képzési és Kimeneti Követelményében a közzététel napjával módosult a felnőttképzési jogviszonyban ágazati alapoktatásra fordítandó foglalkozásszám a szakmai oktatás foglalkozásszámának 1/6-ára.

A főbb változásokról ágazatonként összefoglalók készültek, a KKK-k utóbbi időszakban történt módosításainak áttekintését segítendő. Az összefoglaló anyagok itt elérhetőek.

Forrás: IKK

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.