Adventi vásár, Vadlúd Sokadalom, gasztropiac – Programajánló a hétvégére

Szerző: | 2023. november. 24. | Kikapcs

A képen az adventi vásárban sétálgató emberek láthatók.

Országszerte sorra nyílnak az adventi vásárok, ahol karácsonyi fényárban és a finomságok illatában hangolódhatunk az ünnepi időszakra. Budapesten a két legnagyobb és leghíresebb a Vörösmarty téren és a Bazilikánál rendezett adventi vásár, de az ország több pontján megtalálhatjuk az adventi időszak egyik kedvenc eseményét.

Eger – Adventi vásár megnyitó

A meghitt történelmi belváros és az ünnepi fényárban úszó Dobó tér, háttérben az Egri várral évről-évre lenyűgöz kicsiket és nagyokat. November 25-én, szombaton 17 órakor ünnepi nyitóbeszédet mond és felkapcsolja a város díszkiválgítását Berényi Tamás főszervező és az önkormányzat delegáltja. A nyitóbeszéd után Malek Andrea Soulistic koncertjét élvezhetik a résztvevők, miközben forralt borok, kürtőskalácsok, kézműves termékek és karácsonyi finomságok illatával hangolódnak az adventi időszakra.

Szombathelyi Adventi vásár 2023

November 24-én pénteken Dr. Nemény András polgármester ünnepélyes köszöntő beszéddel nyitja meg a szombathelyi adventi vásárt. Az idei év meglepetése és különlegessége, hogy december 7-én, csütörtökön az igazi finn mikulással, Jolopukkival is találkozhatnak a gyerekek a Rendezvénytéren. A mikulás nem egyedül érkezik, magával hozza feleségét, Joulumuorit és karácsonymanóit, a juolutonttuk-at.

Nagykarácsony  – November 25-től várja a látogatókat a MikulásHáz Nagykarácsonyban

A nagykarácsonyi MikulásHáz története 28 évre nyúlik vissza, idén teljesen megújult külsővel és belsővel várják az idelátogatókat. A MikulásHázban hétköznap előzetes bejelentkezés alapján a csoportokat fogadják, a hétvégi napokon az önállóan, vagy családosan érkezőket. A látogatás során a gyerekek többek között találkozhatnak a Mikulással, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, kisvasutazhatnak és állatokat simogathatnak. A jegyárak és az időpontfoglalási lehetőségek a MikulásHáz weboldalán megtalálhatók.

Az Öreg-tó partján rendezett Vadlúd Sokadalomra idén is érdemes ellátogatni kicsiknek és nagyoknak, hiszen testközelből figyelhetik meg kedvenc madaraikat, miközben sok érdekességet megtudhatnak róluk. (Fotó: 123rf.com)

Az ünnepi időszakra hangolódó adventi programok mellett más témájú eseményekkel is találkozhatnak az érdeklődők:

November 24-25.: Tatai Vadlúd Sokadalom

Az őszi és téli időszakban kiemelt figyelmet kap a vadludak vonulása, amelyre évről évre többen kíváncsiak. Az Öreg-tó partján rendezett eseményre idén is érdemes ellátogatni kicsiknek és nagyoknak, hiszen testközelből figyelhetik meg kedvenc madaraikat, miközben sok érdekességet megtudhatnak róluk.

A Vadlúd Sokadalom főbb programjai 2023. november 25-én, szombaton lesznek, de a korábban érkezők számára már péntek estére madaras témájú előadásokkal készülnek a szervezők. A vásárban a sokféle kézműves termék mellett finom ételek és különleges teák, borok is megtalálhatók.

Újra megnyitott a Városligeti Műjégpálya

November 20-án, hétfőn újra megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya a korcsolyázni vágyók előtt. A Városligeti-tavat már 1869 óta használják korcsolyázásra, azonban ezekben az időkben még meg kellett várni, amíg a tó vize tényleg befagy. Ma már egy jól kialakított rendszer biztosítja a műjeget, így nincs szükség zimankós időjárásra, hogy a jégen csúszkálhassunk.

A helyszínen lehetőség van korcsolyabérlésre és korcsolyaélezésre, de ha megéheztél vagy megszomjaztál, lehetőséged van leülni és feltöltődni a pálya körül található hütténél vagy foodtruckoknál.

November 26. Siófok – Krúdy gasztropiac

Hamisíthatatlan somogyi ízekkel, somogyi termelők munkáival vár november 26-án, szombaton a Krúdy gasztropiac Siófokon, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium udvarán. Itt beszerezhetjük mindazt, ami egy hétköznapi ebédhez szükséges, de igazán különleges finomságokat is kóstolhatunk. A Krúdy iskola diákjai által készített sütemények, helyi kistermelők által készített sajtok, lekvárok, szörpök és sok egyéb különlegesség is megvásárolható az eseményen.

A programokon kívül kvízeket is ajánlunk neked:

Ismered a világ hét ókori csodáját? Az első kvízünkben erre kaphatsz választ.

Kulináris kvízünkben egy gasztronómiai túrára hívunk. 

A harmadik kvízben pedig építeszeti remekművekkel kapcsolatban tesztelheted a tudásodat.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó