280 millió forintból alakították ki a Siófoki SzC modern oktatókonyháját. A Balatoni Kulináris Műhely átadó ünnepségen Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az ágazati képző központ kialakítása a szakképzés hatékony működését biztosítja.
Az ágazatai központok kialakítása új lehetőség a szakképzési rendszerben, különösen, ha azokkal a vállalatokkal együtt hozzák létre, amelyek számára zajlik a képzés – mondta a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.
Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, a vállalatok, gazdálkodók nem tudják szolgálni az ország felemelkedését minőségi munkaerő nélkül.
Ha úgy végezik el az iskolát a diákok, hogy öt év után a vállalatnak még egy-másfél évig képezniük kell őket, az pazarlás. Eljött az idő, hogy a szakképzés hatékonyan működjön, erre az ágazati képzőközpontok lehetőséget adnak – fogalmazott.
A szakképzéssel olyan karriert is kell adni, amely nemcsak biztos megélhetést tud adni, hanem amelyre további terveket, álmokat lehet szőni, családot lehet alapítani. – tette hozzá.
A siófoki ágazati központot uniós támogatási forrásból alakították ki
A Siófoki Szakképzési Centrum (SZC) két évvel ezelőtt a GINOP program keretében 280 millió forint támogatást nyert ágazati képzőközpont infrastrukturális, eszköz- és szakmai fejlesztésére. Az uniós forrásból a Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban létrehozott képzőközpontot alakították ki.
A Balatoni Kulináris Műhely átadása alkalmából rendezett eseményen Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC kancellárja úgy fogalmazott, tudomása szerint az ország legmodernebb oktatókonyhája épült meg a támogatás révén, amelyhez önerővel is hozzájárultak, mintegy 40 millió forint ráfordítással újítva fel az intézmény tankonyháját. A kancellár arra is rámutatott, hogy a Balatoni Kulináris Műhely a kor igényeihez és a megújult szakképzéshez egyaránt illeszkedik.
Tóth Krisztina, a siófoki oktatási intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, 620 diák és 120 felnőtt képzését biztosítja az iskola, akiknek 50-60 százaléka a turizmus-vendéglátást tanul.
Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába fejlesztik a szállodákat és a közlekedési infrastruktúrát, ha nincs mögötte minőségi gasztronómia.
Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa megújulásnak és mérföldkőnek nevezte a gasztronómiai oktatásban a siófoki oktatókonyha fejlesztését, a kulináris műhely létrehozását.
Ha pályaválasztás előtt állsz, érdekel a turizmus és a vendéglátás látogass el az iskola nyílt napjára, november 15-én. Részletekért látogass el az iskola Facebook oldalára.
A szakács szakma napjainkban az egyik legnépszerűbb szakmának számít. Ha kíváncsi vagy, hogy a reformkorban mi jellemezte ezt a mesterséget olvasd el a témában írt cikkünket.
MTI