A cukrász szakma leírása

Szerző: | 2023. augusztus. 1. | Turizmus-vendéglátás

cukrász

A cukrász szakma egy alkotói tevékenység, amely révén a szakemberek megörvendeztetik az embereket különböző édes finomságokkal. Lehet szó egyszerű fagylalt- vagy bonbonkészítésről, aprósüteményről, vagy tortakészítésről.

A cukrász az alapanyagok mestere, a habverők varázslója, aki nem egyszerűen édességeket állít elő. Művészi, kreatív munkát végez. Mivel süteménnyel, tortával főként jeles alkalmakkor kényeztetik magukat az emberek (névnap, szülinap, esküvő, évforduló), így a cukrász felemelő feladata és felelőssége, hogy ezeket a pillanatokat a kreációival még emlékezetesebbé tegye.

A kreatív szemlélet mellett mesterien bánik a sütőipari/cukrászati gépekkel és eszközökkel. Magabiztosan használja az alapanyagokat. A klasszikus receptek alkalmazása mellett mindig új ízekkel, textúrákkal, technológiai megoldásokkal kísérletezik.

Az igazán jó cukrász szerelmes a szakmájába. Ezért folyamatosan képezi magát, és vágyik a megújulásra.

Milyen az ideális szakember?

  • tökéletesen érzi az ízeket
  • kiváló az esztétikai érzéke
  • jó a kézügyessége
  • pontos
  • kreatív
  • nagymértékben terhelhető
  • könnyen meg tudja oldani a felmerülő problémákat
  • nagy a stressztűrő-képessége
  • rugalmas szervező
  • csapatban és önállóan is jól végzi a feladatát
  • szeret kísérletezni új ízekkel és textúrákkal
  • kivételesen tájékozott a különleges és hagyományos sütőipari alapanyagok terén
  • ismeri az aktuális trendeket
  • követi és alkalmazza az innovatív sütőipar technológiai megoldásokat
  • magabiztosan alkalmazza a tradicionális módszereket és technikákat

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Bonbon- és cukorkakészítő
  • Kézműves élelmiszerkészítő
  • Mézeskalács készítő
  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő

Kiknek ajánlott?

A cukrász szakma ajánlott azoknak a fiataloknak, akik szeretnének a saját maguk által készített édességekkel másokat megörvendeztetni, esetlegesen felvidítani.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés 3 éves, amely szakképzettség megszerzésével zárul.


A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó

RSS hiba: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate