Hentes és húskészítmény-készítő szakma leírása

Szerző: | 2023. november. 29. | Élelmiszeripar

Piros kötényes és gumikesztyűs ember egy nagy késsel vág el egy nagy darab csontos húst.

A hentes és húskészítmény-készítő munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, baromfik húsa, valamint az egyéb húskészítmények már feldolgozott, fogyasztható állapotban kerülnek az asztalunkra. A hentes és húskészítmény-készítő felelős az állatok elsődleges feldolgozásáért, magában foglalva a darabolást és csontozást.

Emellett szakértelemmel rendelkezik a különböző húskészítmények, mint például kolbászok, felvágottak vagy szalámik elkészítésében. Munkájának köszönhetően a húsok sokféle formában kerülnek az étkezőasztalainkra, például sózott, pácolt vagy hőkezelt termékként.

A hentes feladatai közé tartozik a munkaterület átvétele, az eszközök és anyagok előkészítése, majd a precíz elsődleges és másodlagos feldolgozási lépések végrehajtása. A gépek és berendezések hatékony kezelése mellett a hentes alapméréseket is végez, hogy a végeredmény mindig kifogástalan legyen. Fontos, hogy a hentes ne csak a technikai részleteket ismerje, de figyeljen a minőségére és az élelmiszerbiztonságra is.

Milyen az ideális szakember?

  • Jó fizikumú
  • Szabálykövető
  • Csapatjátékos
  • Megbízható
  • Jó kézügyességgel rendelkezik
  • Kiemelkedő az ízérzékelése 
  • Felelősségteljes

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Húsipari technikus
  • Kistermelői élelmiszer-előállító

Kiknek ajánlott?

A hentes és húskészítmény-készítő szakma ideális választás azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a húsfeldolgozás iránt, és szívesen részt vennének a modern és hagyományos húskészítmények gyártásában. A szakma nemcsak a húsok feldolgozását foglalja magában, hanem kreativitást is igényel a különböző ízletes és minőségi termékek elkészítéséhez. Azoknak ajánlott, akik élvezik az emberekkel való kapcsolatot és szeretnének hozzájárulni az élelmiszeripar izgalmas és változatos világához.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb). A hentes és húskészítmény-készítő az élelmiszer ágazat képzése. Aki szeretne továbbtanulni, érettségi birtokában például húsipari technikusi végzettséget szerezhet két év alatt. 

 A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó