Pontosan 17 éve van köztünk az iPhone

Szerző: | 2024. január. 9. | Mi leszek?

Az iPhone 2007-ben került piacra. (Fotó: 123RF)

2007. január 9-én mutatta be Steve Jobs az Apple telefonját: az iPhone készüléket.

Milyen volt az iPhone fogadtatása?

A magas – közel félezer dolláros – ára ellenére rendkívüli sikert aratott a termék. A Jobstól megszokott módon különlegesképp mutatták be a terméket a San Francisco-i Monroe Centerben. Az első vásárlási lehetőségig viszont egészen június 29-éig kellett várni, hogy egy iPhone tulajdonosává váljon az ember. (És ne feledkezzünk meg arról, hogy ez az ár 2007-ben volt.)

Néhány mondat Steve Jobsról

Amerikai származású feltaláló volt, a ma is ismert Apple cég egyik társalapítója. Örökbefogadott gyermek volt, aki a Szilícium-völgyben nevelkedett fel. Középiskolai tanulmányai során megismerkedett Steve Wozniakkal, akivel bár személyiségük jelentős módon eltért, mégis jól megértették egymást és összebarátkoztak.

Hobbiból elkezdtek mindenféle elektronikai kütyüt összetákolni, ezek közül az egyik legfontosabb a blue box. Maga Jobs nyilatkozta, hogy „Ha nincs a blue box, nem lett volna az Apple sem”. A blue box egyfajta digitális jelgenerátor volt. Miután ezt feltalálták, rögtön el is kezdtek vele üzletelni.

Mindössze 21 éves volt az Apple megalapítása idején. A cég sikert sikerre halmoz a mai napig. A vállalat túlélte egykori alapítóját, Jobs ugyanis 2011-ben, 56 éves korában elhunyt.

Az iPhone

Mint említettük, az első generációs iPhone-t ma 17 évvel ezelőtt mutatták be. Lényege már akkor is az volt, hogy a korábbi telefonokkal ellentétben érinőképernyős volt a felülete és iOS operációs rendszert használt.

Azóta számos fejlesztésen átesett, míg eljutott az újonnan kapható iPhone 15-ig. Például az iPhone 3GS volt az első készülék, ami képes volt videófelvételt is készíteni. 2008-tól elérhető az iPhone-okon belül az AppStore, amiben különböző applikációkat tölthetünk le a telefonunkra (játékokat, social média felületeket, randiapplikációkat stb.). A készüléken az internetre jellemzően a Safarin keresztül csatlakozhatunk, ahonnan bármilyen weboldalt ugyanúgy elérhetünk akárcsak egy laptopról.

Érdekesség, hogy – körülbelül – 2014-től a nagyobb kereskedelmi tévécsatornákon induló tehetségkutatók és valóságshowk szereplőire már csak úgy lehetett szavazni, hogy ehhez le kellett töltetni a csatornára kifejlesztett külön applikációt, felváltva ezzel a korábbi SMS-es szavazást. Jelenleg több műsor esetében vegyes szavazás van: ingyen lehet szavazni az applikáción és lehet emelt díjas SMS-t is küldeni arra, akinek drukkolunk.

Te is szeretnél hasonlóan maradandót alkotni?

Korábban interjút készítettünk az ország első számú technikumának igazgatójával, Fábián Gáborral. Ő elmondta, hogy a mai fiatalok körében egyértelműen az informatika irányába van a legnagyobb mértékű túljelentkezés. Emellett az elektronika és elektrotechnika ágazatban is kínálnak képzéseket, hiszen az elektronikai technikus szakma lehet az egyik legkeresettebb szakma lehet a jövőben.

A mesterséges intelligencia, az elektromos autók és az okos otthonok (és amit még el sem tudunk képzelni jelenleg) egyelőre fejlesztés alatt állnak, így ha van benned affinitás az informatika vagy az elektronika irányába, akkor érdemes e szakmák közül kiválasztanod, pontosan melyiket tanulod ki.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.