A könyvvizsgálói pálya utánpótlásproblémákkal küzd – interjú a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. ügyvezetőjével

Szerző: | 2024. június. 10. | Munka

Piacképes, biztos tudással vértezzük fel a képzéseink résztvevőit a gyakorlatorientált oktatásaink során. Mindezt szakmailag felkészült, tapasztalt oktatókkal biztosítjuk – interjú Lakrovits Elvírával a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. ügyvezetőjével, a SZAKma 2024. májusi lapszámából.

Az Oktatási Központot 25 évvel ezelőtt a Kamara azért hozta létre, hogy a pénzügyi-számviteli területeken dolgozók hiteles forrásból szerezhessék meg a szükséges szakismereteket. Céljuk egy olyan képzési bázis kialakítása volt, ahol a könyvvizsgálói szakma legkiválóbb szakemberei garantálják a magas színvonalú oktatást mind alapképzések, mind továbbképzések keretében. 

Bár az alapcél azóta nem változott, tevékenységi körük jelentősen bővült, többek között a Magyar Ügyvédi Kamara továbbképzési rendszerének létrehozásával és üzemeltetésével, valamint népszerű szakkiadványok, szoftverek és webalkalmazások fejlesztésével. Az Oktatási Központ mára stabil, jövedelmező vállalkozássá nőtte ki magát, hozzájárulva az alapító Kamara céljainak és működési feltételeinek biztosításához.

Fotó: Vémi Zoltán

Miket tart az Oktatási Központ legfontosabb erősségeinek?

Piacképes, biztos tudással vértezzük fel a képzéseink résztvevőit a gyakorlatorientált oktatásaink során. Mindezt szakmailag felkészült, tapasztalt oktatókkal biztosítjuk. Képzési programjaink jelentős része kényelmesen, idő- és költségtakarékosan elérhető online úton valósul meg. Felkészült munkatársaink maximálisan igyekeznek kiszolgálni az ügyfeleink igényeit. Szolgáltatásainkat versenyképes, korrekt árképzési rendszer alkalmazása mellett biztosítjuk.

Milyen módon biztosítják képzéseik magas szakmai színvonalát?

Az oktatóink, szerzőink sok éves oktatási tapasztalattal rendelkező, gyakorló szakemberek. Sokan közülük a jogalkotási, jogalkalmazási, vállalatvezetési területen tevékenykednek. Gondoskodunk a munkatársaink készségeinek, tudásának folyamatos karbantartásáról, a rendszeres továbbképzésükről is. Munkánkat egy, az igényeinkhez, a változó szabályozási környezethez igazodva, kifejezetten számunkra fejlesztett informatikai háttérrendszer támogatja, s ennek természetesen gondoskodunk a folyamatos fejlesztéséről, karbantartásáról is. Ahol ennek szükségét látjuk, saját szakkiadványokkal is biztosítjuk a képzési tevékenység eredményességét.

Mekkora szerepe van a digitális oktatásnak a képzéseikben?

Digitális képzésekkel már 2013-tól rendelkezésre állunk, amelyeknek a népszerűsége a világjárványt megelőzően is egyre fokozódott, hiszen azok rugalmasan, a képzési résztvevők igényeihez igazodva, egy megfelelő internetkapcsolat mellett bárhonnan igénybevehetőek. A Covid járvány idején aztán nagyon jól jött az e területen megszerzett többéves tapasztalatunk, hogy addigra jó referenciáink voltak már a módszert illetően, mivel a pandémia gyökeresen alakította át a piaci igényeket, s felgyorsította a digitális átállást. A digitális oktatás iránti igény a járványügyi veszélyhelyzetet követően is megmaradt, szakmai képzéseinket gyakorlatilag 100 százalékban online formában tartjuk, ahol kiemelt figyelmet fordítunk a konzultációs lehetőségek biztosítására, illetve a gyakorlatorientált oktatásra.

Milyen elért eredményeikre a legbüszkébb?

Az ügyfélelégedettség a legfontosabb a számunkra. A képzési résztvevők felénk irányuló első megkeresését persze biztosan segíti az is, hogy a nevünkben megjelenik a tulajdonos Köztestület neve, ami szakmaiságot sugároz, minőséget ígér. Másodszor azonban biztosan nem nyitnák ki pusztán ezért az ajtónkat az ügyfelek. A visszatérő képzési résztvevőkért naponta magas színvonalú szolgáltatással kell megharcolnunk, s képzéseink jóhíre az új ügyfelek megszerzését is segíti. Talán az ebbéli törekvéseink sikerét is igazolja, hogy a napokban a munkánkat Superbrands-díjjal ismerték el.

Mit tekint a következő évek legfontosabb kihívásának?

Egyértelműen az új hatósági képzési rendszer munkánkba való bevezetését, s e keretek között is a minőségi képzések biztosítását, illetve kapcsolódóan a hatósági vizsgáztatási jogosultság megszerzését. Ezen kívül a pénzügyi-számviteli ágazat szakmái iránti érdeklődés fiatalok körében való felkeltését tartom fontos feladatnak, s ennek a könyvvizsgálói pálya esetében kiemelt a jelentősége, hiszen a szakma utánpótlásproblémákkal küzd még akkor is, ha évek óta jelentősen növekszik a könyvvizsgálói képzésbe történő beiskolázás létszáma.

Az interjú teljes terjedelmében a SZAKma májusi lapszámában olvasható. 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó