Szakács szaktechnikus: kreatív vezető és a konyhaművészet mestere

Szerző: | 2024. június. 11. | Mi leszek?

A szakács szaktechnikus egy magasan képzett, kreatív és felelősségteljes szakember, aki a konyha teljes körű vezetéséért felelős. Ő biztosítja az ételek magas minőségét, és hatékonyan irányítja a konyhai csapatot, miközben folyamatosan fejleszti szakmai tudását.

Kreatív és felelősségteljes vezető

A szakács szaktechnikus egy magasan képzett szakember, aki egy konyha teljes körű vezetéséért felelős. Kreativitásával és szakértelmével ízletes és étvágygerjesztő hideg- és melegkonyhai ételeket készít. Folyamatosan figyelemmel kíséri az ételek minőségét az elkészítés és a tálalás minden fázisában. 

Feladatai közé tartozik a receptek és menük összeállítása, az étlap megtervezése, a nyersanyagok és eszközök beszerzése, valamint a raktárkészlet kezelése. Gondoskodik az árurendelés és áruátvétel koordinálásáról, a raktározás felügyeletéről, valamint a higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartásáról. 

Munkabeosztást készít, konyhai munkát szervez, a dolgozók feladatkiosztásában pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottait, kapcsolatot tart a beszállító cégekkel, és üzletet köt. Emellett a dietetikusok munkáját segítve képes étrendeket összeállítani, akár személyre szabottan is. 

Rendszeresen követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát, és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja kollégáinak, példamutató magatartásával és magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.

A szakács szaktechnikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik szenvedélyesen szeretnek sütni-főzni, kreatívak, és szívesen gondoskodnak a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről. (Fotó: 123RF)

Ideális szakma a konyhaművészet szerelmeseinek

A szakács szaktechnikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik szenvedélyesen szeretnek sütni-főzni, kreatívak, és szívesen gondoskodnak a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről. Ideális választás azoknak, akik örömet szeretnének szerezni munkájukkal, élvezik az alkotást, és képesek egy csapatot hatékonyan vezetni. 

Jó döntés lehet azok számára is, akik érdeklődnek a szervezés és logisztika iránt, remek ízérzékkel rendelkeznek, valamint szívesen megismerik és használják nem csak az általános, de különleges alapanyagokat is.

Az ideális szakács szaktechnikus alázatot tanúsít a szakmája és kollégái iránt, munkatársaival könnyen együttműködik, terhelhető és nagy fizikai állóképességgel bír. Kreatív, magas stressztűrő képességgel, valamint kiváló kommunikációs, problémamegoldó és munkaszervező képességgel rendelkezik. 

5 éves technikumi képzés

A szakács szaktechnikus szakma a turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves technikumi képzésén sajátítható el. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség, foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges. 

A technikum öt éve alatt a diákok az ágazati alapoktatáson túl megismerkedhetnek többek között az ételkészítési technológiákkal, a tálalással, az anyaggazdálkodással, valamint az üzleti menedzsmenttel is. 

A képzés része a 375 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyből 175 órát a 11., és 200 órát a 12. évfolyamon kell teljesíteni. 

A képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzéshez tartozó részletes Programtanterv és a Képzési és kimeneti követelmények a linkekre kattintva olvashatók. 

Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) információ szerint 61 intézmény hirdetett szakács szaktechnikus képzést. Ezek listája ide kattintva elérhető. 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó