Legyen a nyaralás a munkád! – A turisztikai technikus szakma

Szerző: | 2023. július. 20. | Mi leszek?

A képen grafika látható egy utazó párról

Szeretsz utazni? Szereted felfedezni az idegen kultúrákat, gyűjteni az élményeket, és ezt megosztani másokkal is? Ha minden kérdésre igen a válaszod, akkor a turisztikai technikus szakmát pont neked találták ki!

Milyen lehet, ha az utazás a szakmád?

Itt a nyár, és csábít a tengerpart, vagy szívesebben sétálnál idegen városokban, megnéznél minden nevezetességet? Szereted a történelmet, ami a modern korban is körbevesz? Érdekelnek azok a legendák, amelyek őseinktől maradtak ránk? Ha az utazás és a felfedezés a hobbid, akkor talán olyan szakmát kellene választanod magadnak, ami szorosan kapcsolódik a kedvenc elfoglaltságodhoz.

A turisztikai technikusok az utazási cégek, vállalkozások munkáját támogatja. Ez a szakma olyanoknak való, akit érdekelnek a hazai és külföldi nevezetességek, városok, és képes programokat kínálni, vagy egy teljes utazási csomagot összeállítani azoknak, akik utazni szeretnének.

A képen grafika látható az utazáshoz kapcsolódó eszközökről
Az utazáshoz szükséges a jó nyelvérzék, a látnivalók ismerete, és az ügyfél igényeinek felmérése (Fotó: 123rf.com)

Amit még tudnod kell a turisztikai szakma gyakorlásához

Amellett, hogy ismerni kell valamennyire az országokhoz tartozó városokat, és azok látnivalóit, képesnek kell lenned arra is, hogy felkeltsd mások érdeklődését és ezeket az érdeklődőknek kiajánlani. Ez azt jelenti, hogy nem csak a földrajz és a történelem terén kell jártasságot szerezned, hanem a kommunikációs képességeidet is palléroznod kell. A turisztikai kiajánlás igazából egy utazás eladása, tehát ha nem szeretsz emberekkel foglalkozni, akkor ez a szakma nem biztos, hogy elnyeri a tetszésedet.

Emellett az ötéves technikumi képzés során meg kell tanulnod azt, hogy hogyan lehet az értékesítéséhez kalkulációt készíteni, árat képezni, és teljes programtervet összeállítani annak érdekében, hogy a nyaralók minél jobban érezzék magukat az utazás során. Nyitottság és rugalmasság is kell ahhoz, hogy minden érdeklődő igényét fel tudd mérni, és a lehető legjobb ajánlatot tudd nekik készíteni.

Végül nem árt az sem, ha jó a nyelvérzéked, mert a legtöbb utazási irodában nem csak belföldi, hanem külföldi utazásokkal is kell foglalkoznod, és ilyenkor neked kell kapcsolatot tartanod a külföldi kollégákkal, amihez elengedhetetlen a nyelvérzék és a nyelvtudás. A megfelelő útitervek készítéséhez, a jegy- és szállásfoglaláshoz, csoportos kedvezmények igénybevételéhez gyakran kell egyeztetni más országokban dolgozó kollégákkal. Ebben a szakmában szükséged lehet a pontos, precíz munkavégzésre, az odafigyelésre, és a megoldókészségedre is.

Amit még a turisztikai szakma kínál

Ha szereted a pörgést és az emberekkel való foglalkozást, akkor nem csak a szervezés területén kereshetsz magadnak munkát, hanem vállalkozhatsz idegenvezetésre is. Emellett pedig munkát vállalhatsz itthon és külföldön egyaránt a turisztikai csomópontok valamelyikén, például múzeumok, építészeti alkotások (akár kastélyok, várak) bemutatása során, de ehhez már ténylegesen szükség van a nyelvtudásra, hiszen hazánk nevezetességeit is sok külföldi keresi fel.

Ha szeretnél részt venni egy kultúra bemutatásában, megismertetni azt az érdeklődőkkel, akkor széleskörű ismeretekkel kell rendelkezned az adott ország szokásairól, múltjáról, kultúrájáról és népcsoportjairól, vallásairól. Tehát sokszínű munkáról van szó, ami izgalmas életet jelent folyamatos tanulással és fejlődéssel.

A képen grafika látható egy utazó nőről
A turisztikai technikusok feladata a vendégek igényeinek felmérése, és a teljes körű külföldi támogatása (Fotó: 123rf.com)

Ez azonban azt jelenti, hogy rugalmasnak kell lenned, hiszen az utazás során mindig elsősorban a nyaralók igényeit kell kiszolgálnod, és megoldást kell találnod minden olyan problémára, amivel hozzád fordulnak.

Mennyit lehet keresni ebben a szakmában?

Ha rákeresel a www.fizetesek.hu oldalon a turisztikai technikus szakmára, akkor egy viszonylag széles bérsávval találkozhatsz. A bruttó átlagbér 236 ezer-585 ezer forint között mozog. Ez annak köszönhető, hogy nem mindegy, melyik cégnél helyezkedsz el, és mennyire preferált az a terület, ország, ahol épp dolgozol. De nem szabad elfelejteni, hogy a turisztikai szakmában a béren kívül is jelentős juttatások vannak annak alapján, hogy milyen plusz programokat, útiterveket állítasz össze, így az alapbéren kívül még számíthatsz más bevételi forrásokra is. Az is nagyon fontos információ, hogy a szakképzés után még választhatod a felsőoktatást is, ahol további tanulmányokat folytathatsz a turisztika területén, ami tovább emeli a fizetésedet.

A szakmához tartozó Képzési és kimeneteli követelményeket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.