Műtéti érzéstelenítések fajtái és veszélyei – Perioperatív szakasszisztens

Szerző: | 2024. január. 15. | Egészség

Műtőben a páciens fekszik az asztalon altatásban, mellette a perioperatív szakasszisztens figyeli a műszereket.

Ha volt már műtéted, akkor már találkozhattál a műtéti érzéstelenítések valamelyik fajtájával. Tudod-e, hogy milyen fajtái vannak? Mi a perioperatív szakasszisztens feladata a műtőben?

Műtéti érzéstelenítések fajtái

Két műtéti érzéstelenítési módszer létezik. Az egyik az altatás (általános érzéstelenítés), a másik pedig a regionális érzéstelenítés.

Altatás esetén az érzéstelenítés az egész testre kiterjed, és ez egy öntudatvesztéssel társul. Az altatás során a páciens egy alváshoz hasonló állapotba kerül, amelyet a műtét végéig tartanak fenn. Az altatást a műtőben kanülön át adott szerekkel indítják el, oxigént arcmaszkon keresztül adagolva.

Az altatás során biztonsági riasztókkal felszerelt monitorok segítik az élettani funkciók fenntartását, amelyeket aneszteziológiai szakasszisztensek figyelnek és üzemeltetnek. A műtét végén az altatószerektől felébresztik, és amint teljesen felébredt a kórterembe szállítják a pácienst a segédápolók. Az altatás időszakára a gyógyszerek miatt a páciens általában nem emlékszik.

A regionális érzéstelenítés lehet gerincközeli spinális és epidurális érzéstelenítés, amelyet alhasi vagy lábon végzett műtétek során alkalmaznak. Ezt a módszert alkalmazzák császármetszés esetén is a szülő nőknél, ha valamilyen komplikáció merül fel.

A regionális érzéstelenítés csak a műtét területére korlátozódik, és nem jár öntudatvesztéssel. A gerincközeli érzéstelenítés során a gerincoszlopba érzéstelenítőt fecskendeznek. A fájdalomérzet teljes kiesése ezzel a módszerrel 1,5-2 órán keresztül tart.

Az érzéstelenítést sokszor nyugtató hatású gyógyszerekkel egészítik ki, hogy a páciens jobban viselje a műtéti környezetet. Az érzéstelenítés velejárója, hogy az érintett végtagot a páciens átmenetileg nem tudja mozgatni.

A regionális érzéstelenítést lehetőség van kombinálni altatással bizonyos műtéteknél. Használják például a kombinált verziót nagy hasi műtéteknél. A műtét után pedig a a regionális érzéstelenítést használják a jobb fájdalomcsillapítás érdekében is.

Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai, és a megfelelő módszert mindig a tervezett műtét és a beteg általános állapota alapján választják ki. 

Műtéti érzéstelenítések veszélyei

Minden beavatkozás veszélyekkel, és nem várt következményekkel járhat. A súlyos szövődmények azonban még a rossz általános állapotú betegeknél is ritkák.

Az altatás után fellépő lehetséges mellékhatások és szövődmények között szerepel a torokszárazság, hányinger, hányás, átmeneti zavartság, illetve a remegés és hidegrázás. Ritkán, de előfordulhat véletlen ébrenlét, vagy fogsérülés, amelyet a tubus behelyezés során okoznak. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az altatógép meghibásodása okoz problémát.  

A regionális érzéstelenítés esetén is előfordulhat az átmeneti vizelési zavar, fejfájás, és ritkábban előforduló komplikáció, például derékfájás vagy agyvíztér gyulladás. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az érzéstelenítés hatására az alsó testfél lebénul.

Mindkét érzéstelenítési módszerrel kapcsolatos veszélyeket és szövődményeket folyamatos monitorozással és korszerű eszközökkel igyekeznek minimalizálni. A beteg a műtét után megfelelő fájdalom kezelést kap az osztályon, és a szervezet működését folyamatosan ellenőrzik a lehetséges szövődmények elkerülése érdekében.

Műtőben a páciens fekszik az asztalon altatásban, mellette a perioperatív szakasszisztens fogja a lélegeztető maszkot a páciens arcán.
A műtétek során jelen van a perioperatív szakasszisztens is, akinek a feladata a műtéti beavatkozások teljes körű szakmai támogatása. (Fotó: 123rf)

Perioperatív szakasszisztens a műtők segítője

A műtétek során jelen van a perioperatív szakasszisztens is, akinek a feladata a műtéti beavatkozások teljes körű szakmai támogatása.

Két szakmairánya létezik a perioperatív szakasszisztensnek. Az egyik az aneszteziológiai szakasszisztens, aki műtéti érzéstelenítési és altatási eljárásokat segíti. A műtét előtt, alatt és után is felügyeli, hogy a pácienssel az altatás vagy érzéstelenítés alatt minden rendben történjen.

A másik szakmairány a műtéti szakasszisztens. Ő előkészíti a műtőt a beavatkozásra, biztosítja a sterilitást, majd a műtét alatt az orvos munkáját segíti. Az orvos kezébe adja a kért műszereket, és figyeli, hogy a páciensben ne maradjon idegentest.

Hogyan lehetsz perioperatív szakasszisztens?

A perioperatív szakasszisztensek szakképzésben képződnek. 6 év alatt (felnőtteknek rövidebb) végezhető el a képzés, amelynek során a szakmairányt is kiválaszthatják a tanulók.

Ha érdekel ez a szakma, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat, ahol többet is megtudhatsz a műtéteket támogató szakasszisztens, a perioperatív szakasszisztens szakmáról.

Régen sok betegségnek teljesen más volt a neve. Felismered a betegséget régi magyar neveit? Mérd fel a tudásodat az alábbi kvízzel:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.