A Népmese Napja – az oktatási szakasszisztens szakma

Szerző: | 2023. szeptember. 30. | Munka

A képen egy parkban anyuka és lánya egy könyvből olvasnak

2005-ben a Magyar Olvasástársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek író, újságíró születésnapját, szeptember 30-át nyilvánítsák a Népmese Napjának. Ezen a napon a „nagy mesemondóra” emlékezünk, aki nagyon sokat tett az ifjú nemzedék oktatásának fejlesztéséért, a fantáziájuk és szókincsük megalapozásáért. Ma az oktatási szakasszisztens szakma bemutatását hoztuk el nektek.

Benedek Elek

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Kisbacon. Kitűnő tanuló volt, aki már fiatal korában kutatta a meséket: rendszeresen bejárta a székelyföldi falvakat és lejegyezte az ott hallott történeteket. Az érettségi után Pestre utazott, beiratkozott a budapesti egyetem bölcsészettudományi karára. Amit kevesen tudnak Benedek Elekről, a „nagy mesemondóról”, hogy élharcosa volt a magyar oktatás fejlesztésének, az esélyegyenlőség megteremtésének, a kultúra terjesztésének.

Az egyetem után újságíróként helyezkedett el a Budapesti Hírlapnál, de továbbra is írt meséket, illetve műveket fordított. Ő fordította magyarra a német, angol, francia vagy román nyelvű meséket, ifjúsági regényeket, és azok később a köztudatban szinte teljesen magyarrá váltak. 1881-ben feleségül vette Fischer Máriát, és parlamenti képviselőnek jelöltette magát, küzdött az egyszerű nép taníttatása és szellemi felemelkedése érdekében. A számára legfontosabb terület az oktatás volt, küzdött az új magyar tankönyvek kiadása érdekében, és hogy a leghátrányosabb helyzetű magyar településekre is eljuttassa az irodalmat és a kultúrát. A politikai életből azonban hamar kiábrándult, és visszatért az újságíráshoz.

A képen két kislány egy könyvet olvas
Benedek Elek szívén viselte a fiatalok oktatásának sorsát, hangsúlyozta a magyar kultúra terjesztésének fontosságát (Fotó: 123rf.com)

Benedek Elek 1885-től kezdve számos újságot alapított és szerkesztett. Több saját lapot alapított, például a „Nemzeti Iskola”, a „Magyar Kritika”, a „Magyar Világ”  irodalmi lapokat, de részt vett a „Magyarság” és a „Néptanítók Lapja” szerkesztésében is. 1889-ben az „Én Újságom” címmel Pósa Lajossal megindították az első irodalmi értékű gyermeklapot, amelyet a „Jó Pajtás” és a „Cimbora” gyermekújságok követtek.

1894 és 1896 között, a millenniumi ünnepségre készült el a nagy műve, az öt kötetes Magyar mese-, és mondavilág című munkája, ami a maga korában a legnagyobb példányszámot érte el. Ezzel is jelentősen hozzájárult a modern irodalmi nyelv megteremtéséhez és terjesztéséhez, és Jókai Mór mellett Benedek Elek volt a legolvasottabb magyar író. 1929. augusztus 16-án reggel Benedek Eleket agyvérzés érte, kómába esett és másnap este meghalt. Feleségével együtt titkos egyezséget kötöttek, hogy bármelyiket ragadja el a kegyetlen halál a másik követni fogja. Fischer Mária férje halálát követően mérget vett be, így követte férjét a halálba, mindkettőjüket a kisbaconi temetőben temették el.

Az oktatási szakasszisztens szakma

Az oktatás ágazatban jelenleg két szakma tanulható, mindkettő ötéves technikumi képzés során sajátítható el. Az egyik szakma az óvodai nevelő, amelyről már készítettünk cikket, amit itt olvashattok el. A másik szakma az oktatási szakasszisztens szakma.

A képen egy nő körül vannak kicsi gyerekek, akik egy zsírkréta rajzot nézegetnek
Az oktatási szakasszisztens feladata a gyerekek fejlesztése, gondozása, tanítása, szabadidős elfoglaltságaiknak szervezése (Fotó: 123rf.com)

Az oktatási szakasszisztens bölcsődében, óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban, családi napközi, pedagógiai szakszolgálat és egyéb (gyermeknevelő, -gondozó) intézményben dolgozik. Komoly és felelősség feladatokat lát el, hiszen támogatja a gyermekek testi és lelki fejlődését, részt vesz a gyerekek gondozásában, szabadidős tevékenységeket szervez. Ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen erre a pályára, kiemelten fontos, hogy szeressen a gyerekekkel foglalkozni. A gyerekekhez nagyon sok türelemre, rugalmasságra és toleranciára van szükség, és fejleszteni kell a kommunikációs kompetenciát ahhoz, hogy együtt tudjon velük dolgozni. Emellett elengedhetetlenül fontos, hogy kreatív, ötletes személyiség legyen, aki megbízhatóan és felelősségteljesen látja el a rábízott gyerekeket. Jelentős ismereteket kell elsajátítania a gyermeklélektan és a gyermekek fejlesztése területén.

Fizetések az oktatási ágazatban

Az oktatás ágazat szakmái között a www.fizetesek.hu oldal szerint a havi átlagos bruttó bér 269 ezer forint és 586 ezer forint között található. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a fizetés annak is függvénye, hogy milyen típusú munkahelyet választunk. Az oktatási szakasszisztens szakmával sok területen lehet elhelyezkedni, bármelyik hazai gyermeknevelő és – gondozó,vagy épp oktatási intézményben. Erre a végzettségre mindig lesz igény, és ha a tanuló úgy gondolja, hogy az oktatás világában megtalálta a számításait, akkor még nyitva áll előtte a továbbtanulás lehetősége is. A felsőoktatásban a pedagógiai szakmák nyílnak meg a gyerekek és az oktatás iránt elhivatott tanulók számára.

Egy csoportnyi gyermek áll egymás mellett, felettük rajzolt ikonok láthatók, pl. mosolygó arc, kalkulátor, vonalzó stb.
Az oktatási ágazat szakmái azoknak valók, akik szeretik a gyerekeket, és könnyen megtalálják velük a közös hangot (Fotó: 123rf.com)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.