Nyári diákmunka: Ezekre a készségekre lesz szükséged ahhoz, hogy jól tudj másokkal együttműködni

Szerző: | 2023. július. 5. | Munka

nyári diákmunka - borítókép

Nemcsak fizetés miatt szuper lehetőség a nyári diákmunka. Arra is jó alkalmat kínál, hogy megtanulj egy munkahelyi közösségbe beilleszkedni. Így tudod megtapasztalni a csapatmunkát, és egy iskolán kívüli, szabályozott környezetben a feladatokat megfelelő módon teljesíteni. 

Ez bizony a nagybetűs felnőtt élet egyik előszobája. Az itt szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek majd abban is, hogy az iskolát elvégezve pályakezdőként is magabiztosan teljesíts a munkádban.

A másokkal való együttműködés nélkül, nehezebb lehet a nyári diákmunka is

Hacsak nem családi, rokoni vagy más ismerős környezetben végzed a nyári diákmunkát, olyan környezetben fogsz dolgozni, ahol sok ismeretlen arc vesz majd körül. Ahány ember, annyi egyéniség. Van aki közvetlenebb, van aki jobban tartja a távolságot. Lesz olyan, aki szívesen segít és magyaráz el dolgokat. Mások türelmetlenebbek és kritikusabbak lehetnek veled szemben. Az első és legfontosabb, amit el kell fogadnod már a legelején:

Ezek az emberek nem ismernek téged, sem a gyenge pontjaidat. Nekik te éppolyan idegen vagy, mint ők a te számodra.

Ahhoz, hogy jól tudj együttműködni másokkal, több készségre is szükséged lesz. Az ehhez szükséges készségeket interperszonális készségeknek (más néven: soft skilleknek) nevezzük.

Kommunikációs készségek

Ezek azok a készségek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy pontosan, félreértések nélkül, szóban vagy írásban közölj valamit, vagy megértsd, amit más akar veled közölni. Ez lehet nem verbális is, amikor nem a leírt vagy kimondott szavakkal, hanem a testbeszédeddel kommunikálsz.

nyári diákmunka - grimaszoló tinédzser
Mások számára bántó vagy ellenszenves lehet, ha folyton grimaszolsz, vagy rángatod a vállad. (Kép: canva.com)

Azért mentél dolgozni arra a helyre, mert azzal valamilyen célod van, (jó esetben) erre senki sem kényszerített. Sokan vagyunk hajlamosak ezekre a dolgokra, de odafigyeléssel ezen könnyen lehet változtatni.

A kommunikációs készségek közé tartozik, hogy jókor és jól tudj hallgatni, azaz meghallgatni másokat. A napi pörgésben könnyen eshetsz abba a hibába, hogy felületesen figyelsz a másik mondadójára, nem olvasod el végig a kapott üzenetet. Ez az elvégzett munka szempontjából sem szerencsés. Hiszen ha figyelmetlen vagy, akkor rosszul végezheted el a feladatod. Ezzel a munkatársaidnak felesleges pluszmunkát, sőt a munkahelyednek anyagi kárt is okozhatsz. De a másik nem meghallgatása árthat a munkahelyi kapcsolataidnak is, mert ezzel könnyen megbánthatsz másokat. 

Gondolj bele, ha téged nem hallgat meg valaki, amikor SZÁMODRA FONTOS dolgot akarsz közölni, vagy beléd fojtják a szót. Esetleg üveges szemekkel mered beszélgetőpartnered maga elé (tuti hogy fejben teljesen máshol jár), neked hogy esne?

Ha megtanulsz jól és figyelmesen hallgatni, azzal az empátiád is fejleszted, és egy pozitívabb környezetben a közös munka is könnyebben megy!

Érzelmi intelligencia

Ez az a képesség, amivel felismered, megérted és kezeled a saját és mások érzelmeit. Fejlesztése azért fontos, mert segítségével jobban megértesz másokat és pozitív kapcsolatokat tudsz felépíteni az életedben úgy általában, de a diákmunka során is.

Például valaki kritizálja a munkád. Ha magas, fejlett az érzelmi intelligenciád, akkor végighallgatod és végiggondolod a hallottakat. Ha jogos a kritika, akkor nem támadásnak érzed, hanem egy lehetőségnek, hogy fejlődhess. Ha alacsony az érzelmi intelligenciád, akkor viszont kiborulsz, csapkodsz, és a személyed elleni durva támadásnak érzed.

Csapatmunka

Hacsak nem szerződtél idegenvezetőnek egy lakatlan szigetre, nagy az esélye, hogy a munkádat egy közösségben kell elvégezned. A csapatmunka nem az egyoldalú igények és meccsek színtere. Akkor működik jól, ha nemcsak elvárod a segítséget, de rád is számíthatnak a többiek. A csapat erejét az adja, hogy mindannyian más tudást, tapasztalatot, erősséget hoztok a közösségbe. Ezek összeadódva bármilyen nehézségen átsegítenek.

Konfliktuskezelés

A nehéz helyzeteket szinte lehetetlen elkerülni. Bármikor előfordulhat, hogy nézeteltérés alakul ki közted és valamelyik másik dolgozó, vagy akár a főnököd között. Ezeket a kellemetlen helyzeteket a legkönnyebben úgy lehet kezelni, ha szájkarate és durcizás helyett kerestek egy konkrét megoldást, hogy tovább tudjatok lépni.

Problémamegoldás és döntéshozatal

A másokkal való együttműködés során fontos, hogy a felmerült problémákat be tudd azonosítani, kétségbeesés helyett a megoldás keresésére koncentrálj. Mivel diákmunkásként valószínűleg még kevés gyakorlattal rendelkezel, soha ne cselekedj anélkül, hogy azt egy felnőtt dolgozóval vagy a főnököddel ne egyeztetted volna. De biztos, hogy szívesebben dolgoznak majd veled együtt, ha konkrét megoldással állsz elő a necces helyzetekben.

Érdekes volt a cikk? Ha igen a válasz, érdemes elolvasnod ezeket a tartalmainkat is:

Cedefop készség előrejelzés 2023

Készségek európai éve – Több forrást kaphat a szakképzés

A szerzőről:

Lengyel Andrea
Hisz az önfejlesztés és az életen át tartó tanulás fontosságában. Elhivatott a szakmai trendek, jó gyakorlatok, digitális fejlesztések iránt, amelyek megkönnyíthetik a munka világába történő belépést, és kiemelten foglalkoztatja a technológiai fejlődés következtében megvalósuló szakmai megújulás, a munkakörök átalakulása. Mottója: Rugalmasság, fejlődés, digitális megújulás szükséges a közös jövő megalapozására