Parlamenti ünnepséget tartottak a szakképzési versenyek dobogósainak

Szerző: | 2023. június. 22. | Munka

A képen három ember versenykupákkal látható.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny dobogós helyezettjei és felkészítőik számára rendezett parlamenti ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kétkezi értékteremtő munka becsületét emelte ki. 

  A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2008 óta szervezi meg.  A versenyek országos döntőjére minden éveben Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. A többfordulós megmérettetés célja a szakmatanulás népszerűsítése és a szakmák társadalmi megbecsülésének növelése. 

A parlamenti ünnepségen a szakmai versenyben jól teljesítő diákok és a felkészítő oktatók vettek részt

Az országos döntőbe jutott legkiválóbb tanulók izgalmas versenyét, a bemutatókkal és interaktív tevékenység szigetekkel színesített Szakma Sztár Fesztiválon minden érdeklődő ingyenes részvétel mellett tekintheti meg, a Hungexpon. 

A versenyeken legjobban teljesítő diákok számára rendezett emléklapátadó parlamenti ünnepségen a házelnök úgy fogalmazott: 

Az a fiatal, aki ma szakmát kap a kezébe, és annak idővel magas szintű művelőjévé, mesterévé válik, a legtöbbet teszi önmaga biztonságos jövője érdekében.

Hozzátette, hogy nincs olyan mesterséges intelligencia sem, amely az emberi alkotóerő helyébe tudna lépni.  

Az a fiatal, aki ma szakmát kap a kezébe, és annak idővel magas szintű művelőjévé, mesterévé válik, a legtöbbet teszi önmaga biztonságos jövője érdekében.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében a szakmatanulás fontosságát hangsúlyozta. 

Szakmát tanulni és általános műveltséget szerezni egyformán fontos, a sorrend azonban nem mindegy. A tőlünk fejlettebb országokban előbb tanulnak szakmát a diákok, és ennek birtokában vágnak neki az életnek – mondta az MKIK elnöke. 

Felidézte, 2010-ben a kormánnyal kötött megállapodáshoz kapcsolódó intézkedéseknek köszönhetően emelkedik a szakképzésben tanulók aránya.  Jelenleg többen járnak a szakgimnáziumokba, mint általános gimnáziumokba.

    A Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett vetélkedők részvételi adatairól közölte: összesen 7800 diák vett részt az írásbeli előválogatón, közülük 474-en jutottak be a válogatóba, az országos döntőben pedig 192 fiatal versenyzett.
    
    Az ünnepségen Kövér László Parragh Lászlóval és Hankó Balázzsal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárával együtt adta át a helyezetteknek járó emléklapokat.

Forrás: MTI

A SzakmaSztár rendezvényről készült riportjainkat itt találod.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.