A Pedagógusjogok Világnapja

Szerző: | 2023. október. 5. | Fősodor

A képen egy tanár áll a tábla előtt, körülötte osztályteremben tanulók ülnek

Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 1996. október 5-én fogadott el egy 150 paragrafusból álló pedagógus jogokról szóló határozatot. Azóta minden évben október 5-én tartják a Pedagógusjogok Világnapját, bár sok helyen emlegetik úgy az emléknapot, mint a Pedagógusok Világnapja. Ezen a napon azokra a pedagógusokra emlékezünk, akik nagy szerepet töltöttek be az életünkben, akiknek van mit köszönnünk, akik sokat segítettek nekünk, amikor szükségünk volt rá. A világnap alkalmából nemcsak a pedagógusokat, hanem a tanári hivatást is ünnepeljük világszerte, ilyenkor jön el a számvetés ideje és az eredmények elemzése.

A pedagógusnap

A Pedagógusjogok Világnapja nem keverendő össze a pedagógusnappal, amelyet minden évben június első vasárnapján ünneplünk hazánkban. 1952 óta ezen a napon a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat köszöntjük. Idén a pedagógusnap június 4-re esett, az erről készített cikkünket itt olvashatod el. Hazánkban a pedagógusnapot egy 1951-es minisztertanácsi határozat jelölték ki június első vasárnapjának. Először 1952-ben ünnepelték, és ezen a napon a társadalmi elismerés formájaként minden évben kiváló tanítói és tanári okleveleket adtak át az ország legjobb oktatóinak. A pedagógusnap sokat változott, napjainkra inkább a tanulók köszöntik fel tanáraikat ezen a napon.

A képen egy kislány ad virágot egy tanárnak, a háttérben egy táblára a pedagógusnap szó van felírva angolul
A pedagógusnap nem keverendő össze a Pedagógusjogok Világnapjával (Fotó: 123rf.com)

A Pedagógusjogok Világnapja

Az október 5-én ünnepelt Pedagógusjogok Világnapja nemcsak a szakmai megbecsülésről szól, hanem a tanárok jogait és felelősségét részletező már említett 150 paragrafusból álló határozatot is ünnepli. Ennek a dokumentumnak az aláírása nagy előrelépést jelentett a tanárok státuszának meghatározása szempontjából. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a tanári, tanítói, oktatói szakma is egy munka, amelynek pontos jogi szabályozása biztonságérzetet ad azoknak, akik ezt a hivatást választják. Az oktatói szakma sokat változott az elmúlt évszázadok alatt, a korábbi tradicionális, már-már fölérendelt szerepet felváltotta az új módszer, amely során a tanár már akár coach, terapeuta, tanácsadó és szakértő szerepekben is helyt kell álljon. A korábbi fölérendelt szemléletet váltotta a projekt- és csapatmunka szemlélet, az élménypedagógia és a innovátor feladatkörök ellátása. Ezekhez az elvárásokhoz a pedagógusoknak is folyamatosan alkalmazkodnia kell, a megtanult munkamódszereket új szemléletre kell cserélniük, hiszen maga az oktatás olyan feladatkör, amely az egyik legkomolyabb befektetés a jövő generációjába. A pedagógus jogokról szóló határozat magába foglalja például a nemzetközi sztenderdek kialakításának kezdeményezését a lehető leghatékonyabb tanárképzés érdekében, a pedagógusok továbbképzésére vonatkozó szabályrendszert, és a tanárok alkalmazásának minimum követelményeit is.

A képen egy laptop monitorján látható egy szöveg angolul, többek között a próbálj valami újat, keress új tapasztalatokat stb.
A pedagógus hivatás is folyamatosan megújul, folyamatosan változnak az oktatási módszerek (Fotó: 123rf.com)

Az UNESCO minden évben október 5-én különleges – általában online módon is elérhető – előadásokkal, rendezvényekkel készül a pedagógusok részére. Amennyiben érdekel a 2023-ban szervezett program, és annak főbb elemei, látogass el a Pedagógusjogok Világnapjának holnapjára, ahol további információkat is szerezhetsz a kezdeményezésről.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó