Pék szakma leírása

Szerző: | 2023. október. 12. | Élelmiszeripar

A képen egy férfi pék látható, aki kiemeli a megsült kenyeret a kemencéből.

Mivel foglalkozik egy pék?

A pék készíti a kenyeret, a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles tésztából készült termékeket. A pékek feladatai sokrétűek: az alapanyagok gondos kiválasztásától és kimérésétől egészen a tészták gyúrásáig, feldolgozásáig, esetenként a töltelékek készítésén keresztül a késztermékek sütéséig, majd csomagolásáig több munkafolyamatot is végeznek.

A sütőipari tevékenységek során sokféle eszközt használnak: dagasztó- és keverőgépek, sütőlapok, szeletelőgépek, sütő- és öntőformák. A gyártás során változatos alapanyagokkal dolgoznak, például különféle gabonalisztek, élesztőanyagok, olajos magvak, szárított gyümölcsök.

A pékáruk olyan termékek, amelyek a magyar háztartások jelentős részében minden nap az asztalra kerülnek, így ennek a szakmának mindig lesz helye a magyar piacon.

Milyen az ideális szakember?

  • Jó fizikumú
  • Szabálykövető
  • Megbízható
  • Csapatjátékos
  • Felelősségteljes
  • Fejlett kézügyességgel rendelkezik
  • Kreatív
  • Jó számolási képességgel rendelkezik

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Pék-cukrász
  • Édességkészítő
  • Kistermelői élelmiszer-előállító
  • Sütő- és cukrászipari szakember
  • Sütő- és cukrászipari technikus

Kiknek ajánlott?

A pék szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, jól érzi magát a konyhában, és nem riad vissza attól, hogy korán kell kelnie.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb).

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.