Oldtimer kiállítás, tudományos show, várlátogatás – Programok február első hétvégéjére

Szerző: | 2024. február. 2. | Kikapcs

A héten elköszönt az év végtelennek tűnő első hónapja, a január. Bár a tavaszra és a kellemes időre még jócskán várnunk kell, február első hétvégéjén is válogathatunk az érdekes és izgalmas programok közül. 

Dörgicse – Oldtimer kiállítás

Az oldtimer autók szerelmeseit várja a Kaáli Autó-Motor Múzeum Dörgicsén. A múzeumban több olyan jármű akad, amelyből Magyarországon csupán egyetlen példány található. Az összes kiállított jármű üzemképes, és eredeti újszerű vagy felújított, restaurált állapotban tekinthetők meg. A muzeális motorok és autók hozzájuk illő termekben, gyönyörű megvilágításban, korhű díszítő és kiegészítő elemekkel teljes pompájukban láthatók. 

A múzeumban kialakításra került egy amerikai gyorsvendéglő díszlet is, az úgynevezett Diner. Itt korhű zenegépet, Coca-Cola automatát, és ikonikus bútorokat tekinthetnek meg a látogatók.

A kiállítás csak csoportosan, előre foglalt időpontban látogatható, a tárlatvezetés körülbelül másfél órát vesz igénybe. Időpontfoglalásra a Kaáli Autó-Motor Múzeum weboldalán van lehetőség.

A Kaáli Autó-Motor Múzeum Dörgicsén várja az oldtimerek szerelmeseit. A muzeális motorok és autók hozzájuk illő termekben, gyönyörű megvilágításban, korhű díszletben láthatók. (Fotó: Kaáli Autó-Motor Múzeum)

Budapest – Hétvégi programok a Csodák Palotájában

A csodák palotája több olyan programot is szervez a hétvége során, ami izgalmas kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak.

Kimondottan gyerekek számára készült a Buborék tudománya című izgalmas tudományos show, ami látványos formában foglalkozik a buborékok fizikájával. Az előadás során megtudhatjuk, hogyan lehet óriási buborékokat készíteni és mitől világíthat egy buborék. 

A Best of Csopa és a Richter Gedeon Science show során látványos kísérleteket tekinthetnek meg az érdeklődők. Az Izzó színpad című program játékos ismerkedést ígér a a lángok és a hő fizikájával, tüzes kísérletek formájában.

A kiemelt programokon kívül a Csodák Palotájába látogatva kipróbálhatjátok például azt is, hogy milyen egy mágneses mezőn sétálni, végigmehettek a tükörlabirintuson, vagy logikai játékokkal tesztelhetitek magatokat. 

Gyula – Programok a Gyulai Várban

A Gyulai Vár szombatonként változatos tárlatvezetésekkel és programokkal várja a látogatókat, amik a belépővel ingyenesen vehetők igénybe. Az izgalmak kedvelőinek elérhető a Turbánosok csapdájában elnevezésű szabadulós játék, ami időpontfoglalás után vehető igénybe. 

Szombati programok:

10:00 – 18:00 Tűzben edzett – egy működő kovácsműhely megtekintése

11:00 Solymászbemutató

12:30 Képmutogató az 1566-os ostromról

13:00 Csatazaj a középkorban – interaktív fegyverbemutató

14:30 Vitézek és védművek – védművek az 1566-os ostromban

15:30 Képmutogató az 1566-os ostromról

A Gyulai Vár minden szombaton érdekes és izgalmas tárlatvezetésekkel és programokkal várja a látogatókat. (Fotó: facebook.com/gyulaivarofficial)

Budapest – TechnoCool – a RAVEület múltja, jelene és művészete

2023. október végétől látogatható a Magyar Nemzeti Galéria „TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001)” című kiállítása. 

Ehhez kapcsolódik a február 3-án rendezett tematikus nap a Várkert Bazárban, ami zenei és grafikai workshopokat, audiovizuális installációkat, filmvetítéseket és kerekasztalbeszélgetéseket kínál az érdeklődők számára a ’90-es évek klubéletről, vizuális kultúrájáról, és technológiai fejlődéséről.

Siófok – Ismerd meg a várost egy kalandor szemével!

Kapcsolódjatok ki egy fergeteges kalandjáték keretein belül, miközben megismerhetitek Siófok néhány nevezetességét. A játék során egy meghatározott állomásról kiindulva feladatok és rejtvények megoldásával, állomásról állomásra haladva göngyölíthetitek fel a rejtélyt.

Az útvonal 14 állomásból áll. A játék nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe, ezalatt egy másfél kilométeres távot fogtok megtenni. A játék regisztráció után érhető el, amit a kalandorszag.hu weboldalon lehet megtenni.

Ha sikeresen teljesítettétek a feladatokat, kanyarodjatok a Nagystrand felé, hiszen ez az utolsó hétvége, amikor a jégpályán korcsolyázhattok.

Használjátok ki a lehetőséget, hiszen ez az utolsó hétvége, amikor a siófoki jégpályán korcsolyázhattok! (Fotó: facebook.com/siofokguide)

Balatonfüred – Arácsi Farsang és reformkori séta

Február 3-án, szombaton jelmezes felvonulással és jelmezversennyel, kiszebáb égetéssel, zenebárral és tombolával várja az érdeklődőket az Arácsi Alapítvány Balatonfüreden

A településen reformkori séta is várja az érdeklődőket, akik a séta során a vendégek megcsodálhatják az Anna Grand Hotelt, a Posta házat, a Horváth- Házat és a kuriózumnak számító Füredi Panteont illetve a Kossuth forrást is, ahol izgalmas legendákat hallhatnak Balatonfüred gyógyító vizéről, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról.

Ha mégis inkább a jó meleg szobában töltenéd az idődet, néhány kvízt is ajánlunk neked, amikkel tesztelheted tudásodat és felpörgetheted a gondolkodásodat:

Autómárka kvíz – Felismered a különböző márkák emblémáit?

Kvíz – Mennyire ismered a bolygókat?

8 trükkös fejtörő, amikkel megtornáztathatod az agyad

Kvíz: Magyarország városai és nevezetességei

Fóbia kvíz: Tudod, hogy milyen félelmet takarnak az elnevezések?

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.