A sütő- és cukrászipari technikus egyaránt rendelkezik a pék és a cukrász szakma ismereteivel is. A két szakma ismeretének köszönhetően képes hatékonyabban ellátni a vállalkozás feladatait. A sütőipari és cukrász termékek készítésén kívül a technikus feladata a gyártási folyamatok irányítása és minőségbiztosítása, az eszközök, gépek és gépsorok üzemeltetése és karbantartása, valamint a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzése.
Milyen az ideális szakember?
- Jó a kézügyessége
- Szabálykövető
- Csapatjátékos, együttműködési igénye magas
- Megbízható
- Jó színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
Speciális rokonszakmák:
- Pék-cukrász
- Pék
- Édességkészítő
Kiknek ajánlott?
A sütő- és cukrászipari technikus szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik szeretnek a konyhában dolgozni, és egyaránt érdeklődnek a kenyérfélék, a péksütemények és cukrászipari termékek készítése iránt. Ajánlott továbbá azoknak is, akik szeretnének felsőoktatásban továbbtanulni.
Mennyi időbe telik a képzés?
5 év (felnőtteknek rövidebb). A sütő- és cukrászipari technikus szakma az élelmiszeripari ágazatba tartozik, az általános iskola elvégzését követően, öt év alatt sajátítható el technikumban.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.